Kultura     | 06.03.2020. 08:11 |

Muzička akademija Sarajevo koncertnim spektaklom odaje počast Beethovenu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 6. marta (FENA) - Svjedočeći nadahnutoj posvećenosti, entuzijazmu i želji studenata i djelatnika Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu da svoj potencijal iskoriste na najbolji način u cilju vraćanja umjetničke muzike na mjesto koje joj na bh. kulturnoj sceni pripada, koncertna sezona u suradnji sa Centrom za muzičku edukaciju MAS i ove godine organizira projekat iz ciklusa Academy on Tour pod nazivom "Muzički dijalog za 10".

Projekat "Muzički dijalog za 10", organiziran s ciljem širenja edukativnih i umjetničkih vrijednosti te promoviranje rada Akademije, podrazumijeva posjetu profesora, saradnika i studenata Akademije srednjim muzičkim školama u devet bh. gradova: Bihaću (6. mart), Tuzli (9. mart), Žepču (10. mart), Novom Travniku (12. mart), Trebinju (13. mart), Zenici (18. mart), Širokom Brijegu (19. mart), Mostaru (20. mart) i Sarajevu (23. mart).

Posjete će biti realizirane u vidu masterclassova sa đacima škola domaćina od profesora i saradnika Akademije, te devet cjelovečenjih koncerata na kojima će se javnosti prezentirati najbolji studenti.

Planirano je da u projektu učestvuje oko hiljadu aktivnih i pasivnih učesnika, što ovaj projekat čini jednim od značajnijih bh. događaja iz oblasti umjetnosti i muzičke edukacije, saopćeno je iz Muzičke akademije Sarajevo.

Završnica projekta koja je zakazana za 20. maj u Vijećnici, posvećena je jubileju 65. godišnjice postojanja Akademije i 250. godišnjice rođenja Ludwiga van Beethovena, koja se obilježava širom svijeta.

Program koncerta završnice projekta je pažljivo selektovan i posvećen ovom jubileju s tri aspekta. Prvi aspekt se ogleda kroz izvedbu djela Ludwiga van Beethovena: Gudački kvartet br. 4 , op. 18 c-mol, jednog od krucijalnih Beethovenovih kamernih djela u izvedbi profesorica i asistentica Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Drugi aspekt se ogleda kroz doprinos bh. kompozitora tom jubileju. Isti sastav umjetnica će premijerno izvesti i dva nova djela, posebno pisana za tu priliku kao svojevrstan omaž Beethovenu, od renomiranih kompozitora, profesora Muzičke akademije, Ališera Sijarića djelo Ikona slikana pjeskom - hommage á Beethoven i Dine Rešidbegovića djelo Beethoven 21.

Treći ujedno i najbitniji aspekt predstavlja finalna tačka koncerta, Beethovenova Oda radosti iz Devete simfonije, koju će izvesti pedest učenika muzičkih škola iz devet bh. gradova, zajedno s pedeset studenata Akademije, pod dirigentskom palicom profesora Emira Mejremića.

Ovim nastupom će se kreirati istinski spektakl bh. odavanja počasti velikom Beethovenu, navode iz Muzičke akademije.

Partner završnice projekta je Goethe-Institut, koji je koncert već uvrstio u Festival regije jugoistočne Evrope posvećen obilježavanju Beethovenove godišnjice, dok je pokrovitelj završnog gala koncerta Grad Sarajevo i gradonačelnik Abdulah Skaka, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Korizmenim koncertima Ansambl Lado obilježava 75. godišnjicu umjetničkog rada

Održan koncert Impro ansambla MAS

Otvorena proba kao uvertira za dva koncerta polaznika Muzičkog kampa za mlade virtuoze

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta