Bosna i Hercegovina     | 05.03.2020. 15:10 |

KS - Čelik i Viteškić najavili podršku projektu "Smanji račun, sačuvaj šumu"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Mirza Čelik i dopredsjedavajuća Smiljana Viteškić primili su danas učenice Treće gimnazije Zerinu Osmić i Aidu Zameticu te njihovog profesora Mevludina Maličevića koji su kreirali projekt „Smanji račun, sačuvaj šumu“, a koji je ranije nekoliko direktora sarajevskih javnih komunalnih preduzeća okarakterisao izuzetno uspješnim i korisnim. Današnjem prijemu je prisustvovala i direktorica ove škole Senada Salihović. 

Nadareni i vrijedni gimnazijalci, a većina njih danas već i studenti, Ervin Golubović, Zerina Velić, Aida Zametica, Nedim Numanović i Zerina Osmić osmislili su novi model izdavanja računa za komunalije, čime bi se napravile znatne uštede papira, ali i drveta kao prirodnog resursa, te time doprinijeli smanjenju ekoloških problema u našoj zajednici. 

„Kanton Sarajevo će uvijek podržati ideje i projekte, čija implementacija je društveno korisna, zbog čega je on kao takav za svaku pohvalu. O vašem interesantnom projektu rečeno je već dosta lijepih riječi, kojima se pridružujemo i mi. Najavljujemo da ćemo zajedno s ministricom komunalne privrede KS Nihadom Glamoč, premijerom Marijom Nenadićem i delegacijom rukovodstva Skupštine ovim povodom vrlo brzo posjetiti vašu školu, kako biste nam detaljno prezentirali sve njegove pojedinosti te dogovorili njegovu implementaciju“, naglasio je predsjedavajući Čelik i uputio riječi iskrenih čestitki ovim mladim kreatorima. 

Ranije su dva sarajevska javna preduzeća „Toplane“ i „Vodovod i kanalizacija“ iskazala svoja interesovanja za ovu učeničku ideju, jer se radi o mogućnosti primjene novog modela izdavanja računa za njihovu komunalnu uslugu. 

Profesor Maličević je, ovom prilikom, istakao kako bi se, prema procjenama, primjenom predloženog rješenja godišnje uštedjelo oko 9.579.910 listova papira formata A4, a što bi novčano izraženo dovelo do uštede u budžetu Kantona Sarajevo od 1.256.000 KM. 

Predsjedavajući Čelik je kazao kako se ovdje ne radi samo o većim uštedama u poslovanju navedenih preduzeća ili onih po budžet Kantona već o obavezi svih nas da damo priliku našim mladim ljudima da razvijaju vlastite ideje i projekte. 

Zbog toga je najavio da će posredstvom resornog ministarstva uključiti i ostale kompanije, naročito one iz javnog sektora, da razmotre mogućnost primjene ovog modela izdavanja računa kojeg su osmisila ova talentirana sarajevska djeca. 

Pozvao ih je i da se prijave na Javni poziv za dodjelu javnog priznanja Kantona Sarajevo, a koji će biti objavljen sutra, kako bi im i na ovaj način bilo odato priznanje za njihov društveno korisni angažman, saopćeno je iz Službe za protokol i pres KS.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Uk sa bh. ambasadoricom u Francuskoj o unapređenju privredne i kulturne saradnje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo