Servisne informacije     | 05.03.2020. 11:29 |

Meteorolozi: Veće pozitivno odstupanje temperatura zraka očekuje se u aprilu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 5. marta (FENA) - Prema prognoznim modelima, proljeće (u meteorološkom razdoblju 1. mart - 31. maj 2020.) trebalo bi u Bosni i Hercegovini da bude toplije u odnosu na prosječnu temperaturu zraka za period 1981.- 2010. godina, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod.

Veće pozitivno odstupanje temperature zraka očekuje se u aprilu. Vjerovatnoća ostvarenja prognoze je umjerena, nešto više od 40 posto.

Proljeće 2020. godine, u poređenju s istim razdobljem prošle godine, trebalo bi biti približnih temperaturnih vrijednosti ili blago toplije. Iako se prognozira toplije nego što je uobičajeno, u prognoziranom razdoblju očekuju se i prodori hladnijih zračnih masa sa sjevera kontinenta, što bi moglo uzrokovati znatno niže temperature zraka od prosječnih.

Kasni mrazevi nisu isključeni. Očekivani broj mraznih dana (minimalna temperatura zraka  0 °C) u Bosni tokom proljeća 2020. manji je od 12. Mraz se ne očekuje na području južne Hercegovine.

Prognoza padavina u odnosu na prognozu temperature zraka, na dugo vremensko razdoblje je manje pouzdana, tako da se mora uzeti s većom dozom rezerve.

U naredna tri mjeseca, ukupna količina padavina bi trebala da bude u granicama višegodišnjeg prosjeka ili nešto viša. Raspored padavina, prema dostupnim prognostičkim materijalima, bit će neujednačen, a najviše su izgledne u prvoj dekadi marta i pred kraj aprila.

Očekivane ukupne količine padavina trebalo bi da budu i veće u odnosu na proljeće 2019. godine. Dostupni prognostički materijali za područje Bosne i Hercegovine, u vezi s padavinama predviđaju malu (oko 40 posto) vjerovatnoću ostvarenja prognoze.

Tokom prognoziranog razdoblja nisu isključena duža razdoblja bez padavina niti kraća s većom količinom padavina.

Za izradu dugoročne prognoze vremena korišteni su produkti Federalnog hidrometeorološkog zvoda, izgledi vremena za jugoistočnu Evropu (SEECOF) i izgledi vremena za Mediteran (MEDCOF), kao i produkti drugih centara za dugoročnu prognozu (IRI, MetOffice, NOAA).

Prilikom izrade dugoročne vremenske prognoze, termini male, umjerene i velike vjerovatnoće se odnose na raspone: mala vjerovatnoća 40 posto, umjerena vjerovatnoća 41 - 70 posto, velika vjerovatnoća 71 posto.

Sezonska vremenska prognoza radi se za tri mjeseca i sadrži odstupanja srednje mjesečne temperature zraka i količine padavina u odnosu na referentni period 1981. - 2010.

Sezonska prognoza daje samo osnovne indikacije, nagovještaje o vremenu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta