Svijet     | 04.03.2020. 17:06 |

Bloomberg odustao od nominacije za predsjedničkog kandidata i podržao Bidena

FENA Internet

NEW YORK, 4. marta (FENA) - Milijarder Mike Bloomberg  u srijedu je okončao svoju demokratsku predsjedničku nominaciju i podržao bivšeg potpredsjednika Joe Bidena kao kandidata u utrci za Bijelu kuću.

To je zapanjujući poraz za bivšeg gradonačelnika New Yorka, čija su nadanja u predsjedničku kandidaturu uoči „superutorka“ dovele do to toga da investira više od 500 miliona dolara ličnih sredstava u predizbornu kampanju.

Bloomberg je objavio povlačenje iz izborne utrke nakon razočaravajućeg ishoda "superutorka" u brojnim saveznim državama na koje otpada skoro trećina delegata koji nominiraju demokratskog predsjedničkog kandidata. On je pobijedio samo na teritoriji Američke Samoe te dobio podršku nekoliko desetaka delegata u drugim državama. Biden je, u međuvremenu, ostvario velike pobjede u južnim državama u kojima je Bloomberg u kampanju uložio desetke miliona dolara te se potajno nadao pobjedi.

Dvoje njegovih bivših suparnika iz Demokratske stranke, Amy Klobuchar i Pete Buttigieg, povukli su se iz utrke i također podržali Bidena, koji se smatra umjerenom alternativom senatoru iz Vermonta, Bernieu Sandersu, samo dan prije "superutorka", prenosi Associated Press.

"Superutorak", dan kada glasa 14 američkih saveznih država, ima ogromni utjecaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima u novembru.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Theresa May neće se kandidirati za ponovni izbor u parlament

Nikki Haley odustala od kampanje za republikansku nominaciju

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'