Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 14:20 |

Okrugli sto 'Izazovi u oblasti ljudskih prava i sloboda u BiH'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 4. marta (FENA) - U okviru projekta “Braniteljice ljudskih prava unapređuju ljudska prava u Bosni i Hercegovini”, koji se realizuje uz finansijsku podršku Kraljevine Nizozemske, u Sarajevu je utorak održan Okrugli sto “Izazovi u oblasti ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini”.  

Projekat ima za cilj unaprjeđenje zaštite ljudskih prava BiH, s fokusom na ženska ljudska prava i braniteljice ljudskih prava.

Stručna savjetnica Agencije za ravnopravnost spolova Bosne i Hercegovine Kika Babić-Svetlin upoznala je učesnike okruglog stola s odgovorima institucija sistema na probleme s kojima se suočavaju braniteljice ljudskih prava.

Iako ne postoji zakonodavni okvir i ne prepoznaje branitelje i braniteljice ljudskih prava kao posebnu kategoriju, Protokol o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava, koji je potpisan krajem 2018. godine, definiše obaveze Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i branitelja i braniteljica ljudskih prava i predstavlja temelj za razvoj saradnje državnih institucija i branitelja i braniteljica ljudskih prava.

Trenutne izazove u oblasti ljudskih prava i sloboda u Bosni i Hercegovini prezentirao je Adnan Kadribašić, ekspert za ljudska prava, te približio načine zagovaranja za unapređenje u ovoj oblasti.

Učasnici su, također upoznati  i s projektom, koji se fokusira na prevenciju i suzbijanje svih oblika rodne diskriminacije.

Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokratije, je u svom uvodnom obraćanju naglasila da je cilj "da zajedničkim snagama objasne šta je to diskriminacija kao i koji instrumenti stoje na raspolaganju u slučaju diskriminacije” kao jedan od problema s kojima se suočavaju braniteljice ljudskih prava.

Značaj ovog okupljanja se ogleda i u "dobijanju informacija organizacija civilnog društva, posebno braniteljica ljudskih prava koje nisu iz većih gradova u Bosni i Hercegovini, o problemima s kojima se sureću, kako bi se definisale stvarne potrebe", rekla je Selma Begić, program menadžerica Fondacije lokalne demokratije, dodajući da je "važno osigurati dostupnost informacija van većih gradova o mehanizmima zaštite od diskiminacije, što je jedna od aktivnosti ovog projekta".

Učesnici su također odredili predstavnike civilnog društva u savjetodavnom odboru predviđenom Protokolom o zaštiti braniteljica/branitelja ljudskih prava iz novembra 2018. godine.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Osuđene razmjere kršenja ljudskih prava u Iranu

Vijeće Evrope - Suzbijanje trgovine ljudima u svrhu radne eksploatacije i osnaživanje žrtava

Kina se nada 'nepolitiziranim" stavovima zemalja koje razmatraju stanje ljudskih prava u toj državi

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom