Bosna i Hercegovina     | 04.03.2020. 14:09 |

Višković: Pripremljen je plan za zaštitu imovine i građana RS-a od migranata

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 4.marta (FEMA) - Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković potvrdio je danas da je izrađen plan entitetske vlade "kao odgovor na najavljeni veliki priliv migranata kako bi se zaštitili građani i njihova imovina".

Istakao je da je bilo i bit će još smjena rukovodilaca u javnim preduzećima u RS koja imaju gubitke.

-Ali, ne želim da smjenjujem nikoga zato što to traži neko ili određeni medij, već je potrebno analizom utvrditi šta je uzrok za gubitke, jer ima i objektivnih razloga za loš rezultat - naveo je Višković novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da taj bh. entitet ima štete zbog, kako je naveo, nerada državnih organa, navodeći primjer nefunkcionisanja „Elektroprijenosa BiH“.

Višković, je nakon sastanka ministra zdravlja i socijalne zaštite RS-a Alena Šeranića s direktorima domova zdravlja u RS, potvrdio da zdravstvene ustanove u tom bh. entitetu od 1. januara ne smiju isplaćivati plate, bez uplaćenih dopronosa, za šta je Vlada obezbijedila dodatnih 52 miliona KM.

Tvrdi da će i privreda RS imati štete, zbog otežanog protoka roba, usljed koronavirusa.

Višković, koji je i potpredsjednik SNSD-a, rekao je da je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić predložio sporazum u ekonomskom interesu građana tog grada i Semberije te da niko iz SNSD-a s njim nije pregovarao da pređe u tu stranku.

-Uvijek je bila poruka da Mićić traži našu podršku da bude zajednički kandidat i da će za dvije godine biti rotacija te da će prepustiti funkciju gradonačelnika Bijeljine nekome iz SNSD-a, a zauzvrat će se realizovati 12 projekata na tom prostoru. Mislim da je to logičan zahtjev, ali i da SDS ima pravo da donosi odluke na svojim organima kakve donosi - kazao je Višković.

Predsjedništvo SDS-a je jučer odbacilo taj sporazum koji je Mićić ponudio SNSD-u.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Više od 63.000 ljudi umrlo ili nestalo tokom migracija u posljednjoj deceniji

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo