Ekonomija     | 04.03.2020. 11:25 |

Bh. firme na IT konferenciji u Oslu posvećenoj toj industriji

FENA Saopćenje

OSLU, 4. marta (FENA) - Na dvodnevnoj konferenciji o IT industriji organiziranoj u Oslu predstavilo se 18 bosanskohercegovačkih IT kompanija, a osim njih konferenciji su prisustvovali predstavnici firmi iz 12 zemalja.

Skup je organiziran na inicijativu ambasadora Bosne i Hercegovine u Norveškoj Nedima Makarevića uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva vanjske trgovine Norveške.

Makarević je zahvalio svima koji su pomogli na realizaciji tog zahtjevnog projekta - norveškim domaćinima, ali i predstavnicima firmi koje su poslale svoje delegacije.

Prezentacije na skupu imale su Tatjana Vučić iz Bit Alijanse i Nina Pobrić iz FIPA-e o temi investicija u Bosni i Hercegovini kao i IT industrije u Bosni i Hercegovini.

U okviru dvodnevne konferencije upriličen je i susret predstavnika norveškog političkog života i privrede kao i bh. iseljenici i poduzetnici koji su razmijenili mišljenja, a potpisan je i Memorandum o razumijevanju  između Bit Alijanse i Norveško-bosanskohercegovačke privredne komore s ciljem zajedničke saradnje.

Ambasador Makarević je naglasio da je ekonomska diplomatija jedan od fokusa njegovog djelovanja, a za BiH je od krucijalnog značaja zadržati poslovni potencijal i mlade stručnjake u domovini te je ocijenio da je ovo upravo jedan od načina kako doprinijeti tom cilju.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Helikopter se srušio u okean kod Norveške, jedna osoba poginula i pet povrijeđeno

Breivik tuži norvešku državu zbog držanja u samici

Norveška šalje dva borbena aviona u Dansku u misiju obuke ukrajinskih pilota

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo