Ekonomija     | 03.03.2020. 15:06 |

Deseto,jubilarno izdanje Network konferencije od 25. do 27.marta u Neumu (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - Deseto, jubilarno izdanje NetWorka, najveće poslovno-tehnološke konferencije u BiH, bit će održano od 25. do 27. marta u Neumu.

Na konferenciji za novinare u Sarajevu kompanija Lanaco je danas predstavljena kao platinum sponzor ove konferencije koja će i ove godine okupiti najbolje aktere bh. IT industrije i eminentne regionalne predavače.

Direktorica Ureda Lanaco u Sarajevu Merima Pecikoza je kazala da su ponosni što su sve ove godine uz kompaniju Microsoft koja je, kako je kazala, uložila veliki trud da od Microsoft NetWorka napravi pravi brend. Radi se o jednoj od najposjećenijih konferencija u regionu i šire koja će i ovaj put biti prilika za razmjenu znanja, ideja i općenito informacija u IT sektoru.

- Posebno je simbolično da se u ovoj godini obilježava deset godina NetWorka i 30 godina rada kompanije Lanaco. Kroz neke programe koje smo planirali u ovoj godini želimo da podjelimo svoja znanja i iskustva koja imamo u IT segmentu posebno sa Microsoft platformama - kazala je Pecikoza dodajući da će konferencija biti prilika i da se diskutuje o nekim glavnim izazovima na koje nailazi bh. društvo na putu digitalne transformacije.

Podsjetila je da su prošle godine otvorili sarajevski Ured kompanije Lanaco da bi se približili trenutnim klijentima, kao i da bi servise, koje razvijaju niz godina, približili potencijalnim klijentima. Prošle godine su također izašli na međunarodna tržišta, a Pecikoza je izdvojila saradnju s njemačkom kompanijom MHP A Porsche Company, kao i implemantaciju njihovih softwerskih rješenja u Mongoliji i Nigeriji.         

- Cilj nam je da u 2020. nastavimo ulagati u naše uposlene, u razvoj novih servisa, posebno u unapređenje trenutnog dijapazona usluga iz Data centra, jednog od najsavremenijih centara u BiH gdje kompanije mogu dobiti pristup najsavremenijim tehnologijama, a da ne ulažu mnogo vlastitog kapitala - dodala je Pecikoza.

Direktor Microsofta u BiH Mirad Maglić je kazao da je na NetWorku prošle godine bilo 1.100 učesnika i da očekuju da će ove godine taj broj biti premašen.

Što se tiče tema, kako je kazao, u fokusu će biti tehnološki intenzitet, zatim novosti u 'oblaku', kao i  umjetna inteligancija koja postaje sve interesantnija u smislu olakšavanja poslovanja generalno. Također će, kako je dodao, pokazati neke od stvari koje su Microsoft i partneri napravili u posljednje vrijeme, te se posebno osvrnuti na njihove filantropske aktivnosti.

- Ulazimo u drugu deceniju NetWorka, a Lanaco u četvrtu deceniju postojanja. Tehnološki trendovi se pomjeraju. Kao što je proteklu deceniju obilježila digitalna transformacija, odnosno širi zamah digitalizacije svih mogućih segmenata, naredni period obilježit će tehnološki intenzitet - dodao je Maglić.     

Ana Lojić, PR Lanaca, kazala je da će se ove godine na NetWork konfereniji kompanija predstaviti u okviru Business daya, a govorit će nešto više o tome kako su uspjeli da se izbore sa izazovima u proteklih 30 godina, te o rješenjima koja olakšavaju svakodnevni život građanima i poslovnim licima.

Zamjenik menadžera sektora sistem integracija u Lanacu Zoran Bojanić ističe da će putem prezentacija na konferenciji posebna pažnja biti posvećena tehnologiji Smart city, te razvoju "Go platforme".  

Pogledajte http://www.fena.ba/video/4083

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1ReRX5Tpqa4zFWy1RJSbYFEANI5GTTdnu?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

LANACO proslavio novi početak i zaželio dobrodošlicu budućim saradnjama na novoj lokaciji u Sarajevu 

Lanaco proslavio novi početak na novoj lokaciji u Sarajevu

Lanaco i Kaspersky zajedničkom kampanjom skrenuli pažnju na važnost bezbjednosti najmlađih na Internetu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'