Ekonomija     | 03.03.2020. 13:57 |

Zenica - Edukacija za PDV obveznike o elektronskom dostavljanju dokumentacije

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. marta (FENA) – Poslodavci će od naredne godine imati obavezu da elektronskim putem podnose dokumentaciju za potrebe obračuna poreza na dodatnu vrijednost (PDV), a tokom ove godine istu će dokumentaciju Upravi za indirektno oporezivanje (UIO) Bosne i Hercegovine elektronskim putem biti moguće dostaviti na dobrovoljnoj osnovi - objasnio je Jozo Piljić iz Regionalnog centra UIO Tuzla – Odsjek za poreze.

Piljić je danas u prostoru Razvojne agencije Zenica (ZEDA), za članove Udruženja poslodavaca Federacije BiH iz Zeničko-dobojskog kantona održao edukaciju o temi  „Uputstvo o dostavljanju podataka iz knjigovodstvenih evidencija elektronskim putem“.

- Cilj predavanja je da se poslodavci pripreme za dostavljanje elektronskim putem dokumentacije za nabavke i isporuke PDV obveznika.

Svi su oni obavezni da od 1. januara naredne godine, do 20. u mjesecu, a za prethodni mjesec, dostave svoju evidenciju o nabavkama i isporukama elektronskim putem. U toku ove godine ostavljena je mogućnost da se evidencije dostavljaju na dobrovoljnoj osnovi, kako bi se blagovremeno pripremili za taj postupak – ističe Piljić, koji napominje da su obveznici koji tokom ove godine počnu dostavljati dokumentaciju, dužni svakog mjeseca dostavljati podatke.

Ovakav način evidencije pomoći će UIOBiH, ali i samim korisnicima, jer će se provoditi samo ciljanje kontrole.

-Na jednoj strani imamo ulazne, a na drugoj izlazne fakture pa će se vidjeti da li negdje ima indicija za prevare po pitanju utaje PDV-a. Onda će se ići ciljano u kontrolu - najavljuje Piljić i dodaje da će time biti pošteđeni kontrola poslodavci koji rade po zakonu.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Na graničnom prijelazu Klobuk oduzet neprijavljeni tekstil

UIO - Na Aerodromu Sarajevo oduzeti lijekovi i suplementi  

Službenici UIO u Hercegovini oduzeli raznu građevnsku opremu i alate, a u Posavini ulja i maziva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo