Kultura     | 03.03.2020. 14:03 |

British Council pokrenuo projekt saradnje s kustosima zapadnog Balkana

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 3. marta (FENA) - British Council pokrenuo je projekt saradnje sa kustosima i institucijama kulture s područja zapadnog Balkana pod nazivom "Tu smo – ekologije budućnosti" koji se realizuje sa jednom od vodećih institucija kada su u pitanju pokretne slike, istraživanje umjetničkog izraza i eksperimentalni film - LUX-om.

Tim povodom do 8. marta otvoren je poziv za kustose da odgovore na teme koje se istražuju u programu "Ekologije budućnosti", a nudi im se prilika za razvijanje saradnje i profesionalnih praksi u regiji kao i u saradnji sa partnerima iz Velike Britanije, saopćio je British Council.

Zinteresovani se mogu prijaviti putem British Council web stranice podnošenjem prijedloga koji će uključiti djela čiji su autori vizuelni umjetnici iz zemalja zapadnog Balkana, a koja bi bila izložena zajedno s djelima umjetnika iz Velike Britanije.

Odabrani kustosi će imati priliku da postave izložbu i prateći program s publikom prema predloženom konceptu, uz pokrivene troškove u iznosu do 7.000 funti i biće im obezbijeđen pristup kolekcijama British Councila i LUX-a.

"Ekologija budućnosti" je dio serije "Tu smo" od pet umjetničkih filmskih programa iz Kolekcije British Councila i LUX-a koja ispituje teme kao što su kako pripovijedanje, marginalnost, naslijeđe, rodni identitet, urbanizacija i održivost utiču na izvanredne umjetnike u nastajanju i etablirane umjetnike koji žive u Velikoj Britaniji, te kako ih oni istražuju kroz biografiju, dokumentarni film, poeziju i prozu, navodi se u saopćenju.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Procjena obavještajne zajednice SAD: Dodik poduzima korake kako bi osigurao de facto secesiju za RS

Europski parlament usvojio Instrument za reforme i rast za zapadni Balkan

Varhelyi: Plan rasta može doprinijeti udvostručavanju gospodarstva zapadnog Balkana

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom