Sport     | 03.03.2020. 13:04 |

Davis Cup - BiH u najjačem sastavu protiv JAR-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 3. marta (FENA) - Teniska reprezentacija Bosne i Hercegovine počela je pripreme za play off meč Prve svjetske grupe Davis Cupa protiv Južnoafričke Republike (JAR), koji se u petak i subotu igra u Gradskoj areni "Husejin Smajlović" u Zenici. Danas su pred novinare izašli predstavnici obje selekcije.

- Očekujem dobar i težak meč, ali imamo solidnu ekipu. Svi su igrači zdravi i dobro se osjećaju pa očekujem da će se ovog vikenda igrati dobar tenis. Očekujem da će biti dugi poeni, ali da će na kraju meč prevagnuti na našu stranu - kazao je na pres-konferenciji selektor JAR-a Marcos Ondruska.

On je dodao da u Zenici imaju sve uslove da se dobro spreme za nastup. Istakao je da će biti sudar selekcija izjednačenog kvaliteta te napomenuo kako je njihov reprezentativac Raven Klaasen 11. igrač na svjetskoj ljestvici dubl igrača, a Lloyd Harris na 93. mjestu ATP liste u singlu. JAR će još predstavljati i Ruan Roelofse te Kholowam Montsi.

Nakon selektora JAR-a, pred novinare je izašao kompletan bh. tim, kojeg će ovog vikenda prvi put predvoditi selektor Zoran Zrnić.

- Zadovoljstvo i čast mi je što sam tu, s ovim momcima koji su jako dobri ljudi, kvalitetne osobe te definitivno najbolji igrači našeg tenisa. Želim da zahvalim igračima što su našli način i organizovali se da se na vrijeme odazovu pripremama, a čak su došli i dan ranije - istakao je Zrnić, koji je također potencirao dobre uslove.

- Imamo i dovoljno vremena da se pripremimo za te mečeve. Imamo dobru šansu da pobijedimo u subotu. Što se tiče naših šansi, mislim da imamo dobru šansu i u singlu i u dublu. Dobro je što su svi igrači u dobroj formi te što imamo nekoliko kombinacija za dubl i za singl. Nadam se da ćemo svi zajedno odabrati najbolju kombinaciju - kazao je Zrnić, koji je dodao da su, po rejtingu, gosti blagi favoriti, ali da bilo ko da dođe u Zenicu ne može računati na laku pobjedu. Zato je pozvao i navijače da dođu te podrže bh. tim.

Najbolje rangirani bh. teniser Damir Džumhur, koji je trenutno 107. na ATP listi te koji se vratio u bh. tim za mečeve Davis Cupa, istakao je kako su zadovoljni podlogom na kojoj će se igrati mečevi te da će činjenica da su loptice i podloga nešto sporiji, više odgovarati BiH.

- Svako od nas daje 100 posto kada igra za reprezentaciju i mogu za svakog igrača ponaosob kazati da će dati sve od sebe. Ne bih davao nama preveliku prednost, možda je i bolje igrati tako, kada su rivali blagi favoriti. Nama je svaki meč za Davis Cup jako bitan i dat ćemo sve od sebe da pobijedimo - poručio je Džumhur.

Mirza Bašić je kazao da nikada nije igrao sa igračima iz JAR-a, ali da smatra da on i Tomisliav Brkić, s kojim je odigrao dosta dubl-mečeva, mogu odigrati jako dobro i ovog puta.

- Mislim da nas dvojica svakome možemo pružiti otpor u dublu - istakao je Bašić.

Brkić, koji je zadnjih nekoliko mečeva bio u ulozi selektora i igrača, zahvalio je selektoru Zrniću što se prihvatio posla pa će njima biti lakše posvetiti se samo igri.

Najmlađi bh. igrač Nerman Fatić istakao je da je najvažnije da su u najjačem sastavu te da je uvjeren kako će pružiti dobru igru te na kraju ostvariti i pobjedu.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ivanišević više nije trener Novaka Đokovića

Džumhur poražen na startu kvalifikacija za Masters u Miamiju, Fatić neuspješan u Zadru

Pad bh. tenisera na ATP rang listi, Đoković povećao prednost na vrhu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo