Bosna i Hercegovina     | 01.03.2020. 17:06 |

Stotine ljudi na višenamjenskom trgu prisustvovale obilježavanju 1. marta

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 1. marta (FENA) - Svečanim programom na novosagrađenom višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice u Sarajevu, obilježen je jedan od najznačajnijih datuma u historiji BiH, 1. mart, Dan nezavisnosti, te su zvanično predstavljena četiri kapitalna projekta realizirana u općini Stari Grad, vrijedna više od 13 miliona KM, saopćeno je iz te općine.

Promotivnim filmom su prikazani izgradnja sportske sale za Osnovnu školu “Edhem Mulabdić“, rekonstrukcija administrativnog sjedišta Općine, rekonstrukcija Doma zdravlja Stari Grad i izgradnja prve javne podzemne garaže u Sarajevu koja ima višenamjenski trg na površini od skoro 3.000 kvadratnih metara.

Oko 800.000 KM preostalih od navedena četiri projekta bit će utrošeno za opremanje i dovršetak opreme u Domu zdravlja. 

Na novoizgrađenom trgu je danas prvi put održan svečani program u prisustvu više stotina građana. Otkrivanjem ploče na trgu, na kojoj su navedena imena investitora i kreditora, zvanično je počela s radom podzemna garaža.

Ploču su otkrili općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić, predstavnici Saudijskog fonda za razvoj Abdullah Alromeih, Sulaiman Alwetaid i Bandar Alharbi, kao i ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH Hani Abdullah M. Mominah.

Načelnik je rekao da su ovo projekti koji će služiti građanima i da je to bio primarni cilj kad je odlučivano o izgradnji, a naročito o rekonstrukciji Doma zdravlja jer će benefit biti poboljšannje usluga.

 - Ovo je jedan od načina da se obilježi Dan nezavisnosti BiH, da prestanemo sa stereotipima i da ovakvim primjerima ljudima vratimo nadu, polet i nešto pozitivno, da građanima damo projekte koji vode do novog zapošljavanja i ostanka mladih u Bosni i Hercegovini. Smatram da je to najbolji način obilježavanja Dana nezavisnosti države kao što je BiH.  Ovo je najbolji primjer da volimo svoju državu, da volimo Bosnu i Hercegovinu - kazao je Hadžibajrić.

Realizacija navedena četiri projekta počela je 25. marta prošle godine, a završeni su za deset mjeseci, dok je sportska sala izgrađena za šest mjeseci i u funkciji je od oktobra prošle godine.

Realizaciju projekata pratili su kreditori iz Saudijskog fonda za razvoj, koji su Općini Stari Grad odobrili kredit od 13,3 miliona KM za te namjene. 

Abdullah Alromeih, predstavnik Fonda, zahvalio je danas načelniku Hadžibajriću i njegovom timu te dodao da taj fond u BiH realizira projekte više od 20 godina.  

Kraljevina Saudijska Arabija i Saudijski fond za razvoj dosad su kreditirali projekte na deset lokacija u BiH sa 153 miliona dolara u sektorima prosvjete, zdravstva, školstva i kulture. Bespovratnih 53 miliona dolara uloženo je u biblioteke i univerzitete, podsjetio je  Alromeih.

Akademik prof. dr. Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva RBiH, rekao je da novoizgrađeni trg noću podsjeća na najljepše evropske trgove.

Brojni građani počašćeni su tokom današnjeg programa na novoizgrađenom trgu delicijama i specijalitetima koje su pripremili privrednici iz Starog Grada i cijelog Sarajeva.

 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ademović prisustvovao u Srebrenici obilježavanju 1. marta Dana nezavisnosti BiH

Delegacija MUP-a KS - Uprave policije obilježila Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine

Bosni i Hercegovini i svim njenim građanima Dan nezavisnosti čestitali Skupština i Vlada KS

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo