Regija     | 01.03.2020. 10:35 |

Prosvjedni skup protiv migranata u Subotici

FENA Agencije

SUBOTICA, 1. ožujka (FENA) - U Subotici je održan prosvjedni skup više stotina građana zabrinutih, kako su istaknuli, za sigurnost svojih obitelji zbog ilegalnih migranata.

Pod parolama „Stop migrantima“ i „Migrants Go Home“ predvodnici prosvjeda iz udruge „Udruženi građani Subotice“ zatražili su u središtu grada da se migrantima onemogući nekontrolirano kretanje izvan prihvatnih centara, prenosi u nedjelju Hina.

„Okupili smo se jer se osjećamo nesigurno u našem gradu, naša djeca se ne mogu igrati na igralištima jer na njima borave migranti. Naša djeca ne mogu sama ići u školu jer ih napadaju i provociraju migranti“, rekao je Saša Demić u ime udruge koja je organizirala skup.

Ne možemo to tolerirati, dodao je, "i tražimo od vlasti da migrante stavi u migrantske centre, da ih pregledaju zdravstveno i da ne lutaju našim ulicama bez kontrole“.

On kaže da migranti pale i obijaju kuće, upadaju na imanja, kradu hranu iz ostava, napadaju starije ljude i da je to nedopustivo.

„Tražimo da kanalizirate i ograničite kretanje ovih skupina dok god se nalaze u gradu i okolini, u Srbiji. Dnevno trebate objavljivati koliko je migranata ušlo na teritorij države, pokrajine i grada. Objavite imaju li te osobe isprave i vodi li se evidencija tko su i odakle su došli. Tim osobama morate osigurati privremeni smještaj, objekte u kojima mogu biti adekvatno smješteni ako ih puštate u Srbiju. Građanima Subotice ne predstavlja problem prisustvo migranata koji se nalaze u kolektivnom smještaju, već skupine koje se kreću kao vojne formacije po našem gradu“, navodi se u otvorenom pismu koje je pročitano na skupu.

Demić je rekao da sudionici prosvjeda nemaju nikakvu političku pozadinu i nisu članovi nijedne stranke.

Slično okupljanje održano je u isto vrijeme i u Požarevcu.

Pitanje statusa i kretanja migranata aktualizirano je kada je predsjednik Srbije u petak najavio slanje posebnih jedinica policije u pogranično mjesto Šid, uz hrvatsku granicu, radi uspostave sigurnosti i javnoga reda.

Aleksandar Vučić je novinarima rekao da posljednjih nekoliko dana građani u Šidu imaju problema zbog, kako je istaknuo, nervoze kod migranata, koji su počeli uznemiravati mjesno stanovništvo.

U Beogradu su se pojavile takozvane "narodne patrole", samoorganizirane skupine muškaraca koji presreću migrante zbog njihova kretanja izvan migrantskih centara.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Više od 4.600 tražitelja azila stiglo u Britaniju u ovoj godini, novi problem za Sunaka

Rekordan broj tražilaca azila stigao u Britaniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo