Kultura     | 29.02.2020. 10:47 |

Federalno ministarstvo naredne sedmice daje dozvolu za sanaciju tvrđave Vranduk

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 29. februara (FENA) – Zavod za zaštitu spomenika Federacije Bosne i Hercegovine izdao je dozvolu za sanaciju oštećenja na južnom bedemu nacionalnog spomenika kulture tvrđava Vranduk kod Zenice, a naredne bi sedmice dozvolu trebalo izdati i Ministarstvo prostornog uređenja FBiH - najavio je u izjavi za Fenu direktor Muzeja Grada Zenica Adnadin Jašarević.

Time bi se stekli uslovi za početak radova na saniranju posljedica  obrušavanja početkom februara dijela južnog bedema tvrđave Vranduk, koja je važan kulturno-historijski spomenik šireg značaja.

-Dozvolu ćemo dobiti naredne sedmice, ali radove ćemo početi tek kada otopli, odnosno kada i vremenske prilike za građevinske radove budu povoljne, da ne bi došlo do izmrzavanja.

Projekt sanacije već je urađen i proslijeđen na adresu Ministarstva za kulturu i sport FBiH i Zeničko-dobojskog kantona, kao i nadležnim službama Gradske uprave Zenica. Svi su obećali finansijski podržati sanaciju, odnosno niko nas do sada nije odbio, a narednih ćemo dana imati i predračun koštanja radova – kaže Jašarević, koji smatra da bi, ugrubo, sanacija mogla koštati oko 20.000 KM.

On napominje kako su proteklih godina izvodili preventivne radove, a da su iz ustanove kojom rukovodi i tokom prošle godine slali zahtjeve za izdavanje dozvole za preventivne sanacione radove dijela zidina koji se obrušio.

Federalno ministarstvo kulture i sporta opredjelilo je i sredstva za „istražne i radove u domenu tekućeg održavanja“, ali  bez potrebnih dozvola nije se mogo pristupiti radovima. 

-Uvažavajući značaj tvrđave Vranduk, ovo će ministarstvo svakako podržati sanaciju kako bi se preduprijedilo da ponovo dođe do obrušavanja zidina.

Čekamo da se utvrdi tačna cijena koštanja sanacionih radova pa ćemo se i opredjeliti s kolikim ćemo iznosom, zajedno s drugim nivoima vlasti, podržati sanaciju - kaže ministar kulture i obrazovanja u Vladi ZDK Spahija Kozlić.

On napominje da Vlada ZDK, iako nisu i osnivači tih institucija, izdvaja sredstva za plaće zaposlenih u 16 institucija kulture u ZDK-u, među kojima je i Muzej Grada Zenica.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo