Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 13:11 |

Grad Mostar traži da se OHR uključi u rješavanje problema odlagališta Uborak

FENA Roland Grabovac

MOSTAR, 28. veljače (FENA) - Grad Mostar uputio je službeni dopis Uredu visokog predstavnika (OHR), Izaslanstvu Europske unije u BiH i veleposlanstvima stranih zemalja u Sarajevu u kojemu se traži njihove uključivanje u rješavanje problema regionalnog odlagališta otpada na Uborku.

"Zbog novonastale situacije i blokade deponija, te činjenice kako Mostar nema Gradsko vijeće koje može određivati eventualno neke nove lokacije za deponiranje otpada, pozivamo Vas da se i Vi uključite u rješavanje ovog izuzetno složenog problema na sve moguće načine koji će biti od koristi i na dobrobit za sve građane Grada Mostara", navodi se u dopisu Grada Mostara.

U dopisu se podsjeća na povijest odlagališta na Uborku, koje je otvoreno još 1960. godine, a u čiju su modernizaciju u proteklih deset godina investirana značajna sredstva Švedske agencije za međunarodni razvoj i suradnju (SIDA) i Svjetske banke.

"Staro odlagalište je zatvoreno, a novo poduzeće JP Deponija d.o.o. Mostar upravlja novim regionalnim deponijem, na kojem se trenutno vrši odlaganje otpada, a koje je izgrađeno kreditnim sredstvima Svjetske banke. Ovaj deponij izgrađen je u sklopu projekta upravljanja čvrstim otpadom i kao takav planiran je od početka kao regionalno odlagalište koje bi opsluživalo 12 općina, kao jedno od pet najsuvremeniji sanitarnih i ekoloških deponija u BiH", stoji u dopisu Grada Mostara.

Međutim, mještani okolnih naselja i aktivisti Građanske inicijative "Jer nas se tiče" tvrde kako je kapacitet odlagališta odavno premašen te traže njegovu sanaciju i zatvaranje.

Tijekom 2019. godine mještani su u nekoliko navrata blokirali Uborak, a odlagalište je ponovno blokirano u subotu, 22. veljače, zbog čega se već sedam dana ne odvozi smeće s mostarskih ulica.

Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) nedavno je izrazila potporu mještanima, a Grad Mostar izrazio je razočaranje takvim stavom USAID-a.

"Grad Mostar razočaran je time da USAID podupire udruženja koja nelegalno blokiraju prometnicu i zaustavljaju odlaganje otpada držeći tako 100 000 građana Mostara taocima", poručili su iz gradske uprave.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Zvizdić: Netačne izjave da otvaranje pregovora s EU znači zatvaranje OHR-a i odlazak stranih sudija

U Širokom Brijegu gradi se reciklažni centar vrijedan milijun maraka

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo