Bosna i Hercegovina     | 28.02.2020. 10:33 |

PSBiH - Sarajlić, Krišto i Petrović na Međuparlamentarnoj konferenciji u Zagrebu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 28. februara (FENA) - Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Asim Sarajlić, zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto i zamjenik predsjedavajućeg Komisije za spoljnu politiku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Obren Petrović učestvovat će u radu Međuparlamentarne konferencije o zajedničkoj spoljnoj i sigurnosnoj politici i zajedničkoj sigurnosnoj i odbrambenoj politici Evropske unije (EU), koja će biti održana od 2. do 4. marta u Zagrebu.

Međuparlamentarna konferencija, koja se održava u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU, okupit će članove parlamenata država članica EU, članove Evropskog parlamenta, parlamentarce iz evropskih država članica NATO-a, te država u pretpristupnom procesu za članstvo u EU.

Konferenciju, kojom će kopredsjedavati Hrvatski sabor i Evropski parlament, svojim obraćanjima otvorit će, kako je najavljeno, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, te predsjednici Odbora za vanjsku politiku Hrvatskog sabora Miro Kovač i Odbora za odbranu Hrvatskog sabora Igor Dragovan. Među uvodničarima ove Konferencije bit će i predsjednik Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta David McAllister.

Prema najavi, tokom Konferencije raspravljat će se o globalnim izazovima za Evropu, o evropskoj perspektivi država zapadnog Balkana, kao i o jačanju evropske odbrambene saradnje i industrije.

U okviru Konferencije bit će održane i radionice o budućnosti "Istočnog partnerstva", o ulozi Evropskog parlamenta i nacionalnih parlamenata u stalnoj strukturiranoj saradnji (PESCO) na području sigurnosti i odbrane, te o ulozi žena u izgradnji mira i sigurnosti, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Članovi Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH u Briselu na plenarnom zasjedanju COSAC-a

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo