Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 14:36 |

RS - Nema oboljelih od koronovisrusa, 59 osoba pod nadzorom

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 27. februara (FENA) – U Republici Srpskoj (RS) do sada nije bilo prijavljenih oboljelih od novog koronovirusa - COVID-19, a pod zdravstvenim nadzorom je 59 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, bez simptoma bolesti – rečeno je na sastanku entitetskog ministra zdravlja i socijalne zaštite Alena Šeranića i v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislava Zeljkovića sa direktorima bolnica u tom bh.entitetu.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, zdravstveni nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje osoba koje su bile u kontaktu s osobom oboljelim i/ili kliconošom od zarazne bolesti, ili su boravila u žarištu zarazne bolesti.

Preporuka za građane, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, koji su u poslednjih 14 dana boravili ili dolaze iz Italije, posebno na teritoriji sjeverne Italije, ali i Kine, Južne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja, kako bi se uzeli podaci, eventualno preduzele epidemiološke mjere, odnosno dali savjeti o daljem postupanju.

Na sastanku je razgovarano i o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprečavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da su svim zdravstvenim ustanovama ranije upućene preporuke za postupanje s ciljem provođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar zdravlja i socijalne zaštite RS je donio naredbu o obaveznom provođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS.

Riječ je bilo o trijaži pacijenata, kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom, pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u bolnicama u Banjoj Luci, Bijeljini i Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo