Bosna i Hercegovina     | 27.02.2020. 14:35 |

Udruženje BH novinari zahtijevaju od Dodika da prestane s nasiljem nad medijima

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Upravni odbor Udruženja BH novinari zahtijeva od člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da 'prestane s nasiljem nad medijima, te svoj odnos prema medijima i novinarima uskladi sa demokratskim vrijednostima i medijskim slobodama koje uključuju slobodu kritike javnih zvaničnika, poštivanje normi pristojne komunikacije i uvažavanje uloge medija u društvu'.

- Zbog učestalosti napada, njihovog paranoičnog ponavljanja i brutalnosti, BH novinari će zatražiti od Evropske federacije novinara, Vijeća Evrope i Ureda OSCE-a za slobodu medija posebne reakcije i intervencije za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara u cijeloj BiH, posebno u entitetu Republika Srpska - navodi se.     

Naglašava se da je u posljednjih nekoliko godina Linija za pomoć novinarima zabilježila najmanje 20 napada i prijetnji Milorada Dodika novinarima i medijima iz cijele BiH, s fokusom na BNTV, FTV, BHRT, Oslobođenje, novinsku agenciju Beta ….

- Na posebnom zasjedanju Narodne Skupštine Republike Srpske, u srijedu u Banjoj Luci, Dodik je portal Klix nazvao "neprijateljskim medijem" za Republiku Srpsku. Time je zloupotrijebio skupštinsku govornicu za obračun sa tim medijem i njegovim novinarima - navodi se.  

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Čampara: NIP, SDP i Naša stranka nastavljaju dalje, a Dodik nam ne može prijetiti blokadama

EU: Parlamentarna skupština BiH treba da preuzima odgovornost i usvaja reforme

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo