Najave     | 27.02.2020. 13:03 |

Okrugli sto "Reforma javne uprave u FBiH - izazovi i ciljevi" sutra u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - "Reforma javne uprave u Federaciji Bosne i Hercegovine - izazovi i ciljevi" naziv je okruglog stola koji će biti održan u petak 28. februara u Sarajevu, u organizaciji Federalnog ministarstva pravde i SIGMA/OECD.

Cilj održavanja ovog skupa je razmjena informacija o stanju i izazovima u primjeni federalnog i kantonalnih zakona o državnoj službi, saopćeno je iz Ureda Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću. 

Imajući u vidu činjenicu da uprava, uz vršenje upravnih aktivnosti pruža usluge građanima i obavlja djelatnosti koje su od javnog interesa, to znači da je dobro organizovana i efikasna javna uprava od izuzetne važnosti za funkcionisanje svake države i osiguranje zadovoljstva građana.

Reforma javne uprave u BiH počela je 2003. godine, ali još nije dostignut potreban stepen unapređenja njenog rada.

U Mišljenju Evropske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji iz maja 2019. godine, navedeno je da je "potrebno izvršiti neophodne korake u reformi javne uprave s ciljem unapređenja sveukupnog funkcioniranja javne uprave osiguravanjem profesionalne i depolitizirane državne službe i koordiniranim pristupom u kretanju politika u cijeloj državi".

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

U februaru industrijska proizvodnja u FBiH porasla 6,1 posto

U Federaciji BiH inflacija u februaru 0,6 posto, na godišnjem nivou 1,1 posto

Obilježavanja Svjetskoga dana voda u Federaciji BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo