Ekonomija     | 27.02.2020. 10:04 |

Željeznice FBiH po evropskim standardima remontovale dvije lokomotive HŽ Carga

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 27. februara (FENA) - Dva nacionalna željeznička operatora iz Bosne i Hercegovne i Hrvatske, Željeznice FBiH (ŽFBiH) i HŽ Cargo, ugovorile su tokom 2019. godine investicionu opravku dvije lokomotive serije 1 141, vlasništvo HŽ Carga. Dogovoreno je proširenje saradnje između dva operatora iz oblasti transporta roba i na oblast održavanje šinskih vozila.

Stručnjaci iz HŽ Carga su procijenili tehničke kapacitete i mogućnosti u centralnoj radionici Rajlovac za pruženje ovako složenih usluga opravke lokomotiva (radi se o električnim lokomotivama proizvedenim prije 40 godina). To su prve lokomotive sa teritorije Hrvatske koje se upućuju izvan države na generalni popravak, a također i prve lokomotive stranih željezničkih operatera koje se generalno remontuju u centralnoj radionici ŽFBiH. Ugovor je značajan za HŽ Cargo i za ŽFBiH.

- Ovaj uspješno realiziran ugovor vrijedan 600.000 eura svrstava ŽFBiH, odnosno Sektor održavanja šinskih vozila i centralnu radionicu Rajlovac, u skupinu remontera željezničkih vučnih vozila u regionu, te otvara nove realne mogućnosti nastupa na evropskom tržištu opravke, modernizacije i rekonstrukcije željezničkih vozila - izjavio je predsjednik Uprave-generalni direktor ŽFBiH Enis Džafić.

ŽFBiH, prema njegovim riječima, time stiču referencu na regionalnom i širem tržištu EU.

- ŽFBiH su u proteklih nekoliko godina uspješno zaustavile trend nabavke usluga  generalne opravke  šinskih  vučnih i vučenih vozila, te postepeno ovladale održavanjem vlastitog voznog parka u sto posto kapacitetu, te kontinuiranim unapređenjem i nastupom na tržištu kroz nekoliko ugovora o pružanju usluga, prerasle iz nekoga ko nabavlja usluge u nekoga ko pruža usluge generalnog  remonta i modernizacije šinskih vozila. U proteklih pet godina realizovali smo ugovore sa Termoelektranom Tuzla - za veliku opravku teretnih vagona, sa Arcelor Mittalom - za generalni remont i modernizaciju dizel hidraulične lokomotive serije 732, ugovor sa Rudnikom Kakanj za veliku opravku teretnih vagona itd. Ponosni smo što su ovaj posao uradili naši željezničari koji imaju potrebna znanja i što izlazi iz naših pogona u Rajlovcu – po evropskim standardima - dodao je Džafić.

ŽFBiH su kao kompanija dobile povjerenje srednjeg popravka, obnove i djelomične modernizacije dviju lokomotiva i u HŽ Cargu su  zadovoljni pruženom uslugom. Dizajn lokomotive je došla od vlasnika tj. kompanije HŽ Cargo, te su na taj način gotovo 40 godina stare lokomotive, koje već duži niz godina nisu bile u funkciji prevoza, popravljene i vraćene u funkciju.

Lokomotive su predate u centralnu radionicu ŽFBiH na opravku 30. augusta prošle godine sa rokom opravke 150 radnih dana za obje lokomotive. U tom roku, zajedničkim snagama ŽFBiH i njenih partnerskih kompanija, izvršeni su složeni zahvati na glavnim vitalnim sklopovima lokomotiva i one su prema programu radova i dodatnim zahtjevima kupca, uspješno završene, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Počela isplata pomoći radnicima Željeznica FBiH

Željeznice FBiH - Povećanje broja putnika na svim pravcima, u planu voz za Zagreb

ŽFBiH - Od sutra u funkciji automatski uređaj za osiguranje saobraćaja između Visokog i Podlugova

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!