Bosna i Hercegovina     | 26.02.2020. 16:24 |

ZZO HNŽ-a usvojio izvješća o poslovanju u protekloj godini

FENA Saopćenje

MOSTAR, 26. veljače (FENA) - Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanske županije (ZZO HNŽ) na sjednici u srijedu u Mostaru usvojio je niz izvješća o poslovanju u 2019. godini.

 Uz ostala, usvojeno je Izvješće o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana, Izvješće o upućivanju na liječenje izvan HNŽ-a, Izvješće o potrošnji lijekova, Izvješće o potrošnji ortopedskih i drugih pomagala, Izvješće o sufinanciranju troškova liječenja, nabavke lijekova i medicinskih sredstava, Izvješće o izvršenju Financijskog plana Zavoda za 2019. godinu, priopćeno je iz ZZO-a HNŽ-a.

 U Izvješću o privremenoj spriječenosti za rad do i preko 42 dana evidentan je porast refundiranih doznaka za 36,5 posto, kao i porast refundiranih financijskih sredstava po istima od 45,6 posto (567.977 maraka) u odnosu na prethodnu godinu.

 U 2019. godini ZZO HNŽ-a za potrebe liječenja osiguranika u zdravstvenim ustanovama izvan županije utrošio je 1.537.198 maraka, a značajan dio tih sredstava (198.792 maraka) utrošen je za usluge PET CT-a što je porast za 9,83 posto (nominalno 36.142 maraka) u odnosu na 2018. godinu.

 "U analiziranim podacima i dalje je prisutan trend porasta broja oboljelih kojima se dijagnostika i liječenje ne može završiti u ugovornim bolničkim ustanovama unutar županije. Ovo se ponajviše odnosi na maligne bolesti kod osiguranika svih dobnih skupina, te na oboljenja u pedijatrijskoj populaciji (kod djece, osim malignih evidentan je i porast troškova za liječenje reumatskih bolesti)", navodi se u priopćenju.

 Iz Zavoda naglašavaju kako su izmjenom Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava osiguranih osoba na liječenje medicinskom rehabilitacijom izvan HNŽ-a proširena prava osiguranika na tu vrstu liječenja te je za medicinsku rehabilitaciju izvan HNŽ-a u 2019. godini, iznos utrošenih sredstava tri puta veći u odnosu na 2018. godinu i iznosi 72.428 maraka.   

 Na sjednici je usvojena Odluka o usvajanju Završnog računa za 2019.godinu, Odluka o doznačavanju sredstava osobnog sudjelovanja osiguranih osoba u pokriću dijela troškova zdravstvene zaštite zdravstvenim ustanovama za 2020.godinu i Pravilnik o načinu provođenja nadzora i kontrole.

 Po završnom računu Zavoda za 2019. godinu ostaju neiskorištena sredstva u iznosu od 3.501.602 maraka.

 "Izmjenama i dopunama Financijskog plana (Rebalansom) za 2020. godinu, koji je u pripremi, jedan dio sredstava bit će usmjeren na povećanje financiranja drugih prava osiguranika (lijekovi s Liste lijekova, Lista ortopedskih i drugih pomagala, liječenje izvan HNŽ-a, sufinanciranje troškova liječenja, nabave skupih lijekova i medicinskih sredstava i druga prava osiguranika), a drugi dio sredstva poslužiti će za osiguranje tekuće likvidnost Zavoda", navodi se u priopćenju.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

BMW počeo s gradnjom tvornice baterija za električne automobile

Kompanija Bingo u 2023. imala najveći prihod, najveću dobit i najviše zaposlenih

Alkaloid ostvario neto dobit 25,6 miliona eura i investicije 28,3 miliona eura u 2023. godini

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'