Bosna i Hercegovina     | 25.02.2020. 12:47 |

Predstavljena publikacija 'Nazivanje ratnih zločina pravim imenom'

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 25. februara (FENA) - Nevladine organizacije Trial International i Forum ZFD u Bosni i Hercegovni danas su u Sarajevu predstavile publikaciju "Nazivanje ratnih zločina pravim imenom" autorica Lejle Gačanice i Caroline Finkeldey. 

Cilj publikacije je pokretanje konstruktivnog diskursa o neophodnosti donošenja zakona o zabrani poricanja genocida, holokausta, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Autorica publikacije i nezavisna pravna savjetnica i istraživačica Lejla Gačanica kazala je "da je publikacija rezultat zajedničke inicijative dvije organizacije i bavi se pitanjima na koji način mi u današnjoj BiH, 25 godina nakon završetka oružanog sukoba, imamo ili nemamo prisutno negiranje, glorificiranje, odobravanje ili promicanje ratnih zločina i ratnih zločinaca".

- Ono što je jako važno reći za ovu publikaciju je da se ona nije samo bavila identifikacijom ovih pojava, odnosno gdje one postoje, već i na koji način one utiču na naše društvo. Ono što je pogubno je da su ove pojave mnogo intenzivnije danas nego što je to bilo ranije. Druga stvar je na koji način treba da se bavimo s ovim. Možemo se baviti na način da to regulišemo kroz zakone. Ono što nemamo danas, to je zabrana negiranja, minimizaranja, opravdavanja ratnih zločina, koji uključuju zločine protiv čovječnosti, zločine protiv civila, ali također genocid i holokaust - kazala je Gačanica.

Voditeljica ureda Trail Inernational u BiH Selma Korjenić kazala je da se ova organizacija bavi zaštitom ljudskih prava, a konkretno u BiH zašitom prava ratnih žrtava iz proteklog rata. 

- Mi kao organizacija koja se bavi zaštitom prava ratnih žrtava i sa glavnim ciljem borbe protiv nekažnjivosti svjesni smo da je taj proces vrlo važan. On je donio dosta pozitivnih promjena, međutim, on je spor i sam po sebi  nije jedini i dovoljno adekvatan da bi nastavili proces suočavanja s prošlošću. Iz našeg svakonevnog života vidimo da presude, koje su donijeli kako Međunarodni sud tako i domaći sudovi, nažalost se negiraju. Ratni zločini se glorificiaju. Kroz medijska izvještavanja vidimo naročito u nekim manjim sredinama da se dešavaju takvi istupi. Mi smo kao organizacija zabrinuti tim pojačanim relativizacijama. Smatramo da je krajnje vijeme da se stvori jedan jak diskurs koji bi pokazao da ovo što se dešava u zadnje vrijeme nije dobro, da društvo ne treba da na ovakav način razmišlja, te da se moramo boriti protiv ovakvih pojava - kazala je Korjenić.

Pravna savjetnica organizacije Trial International Lamija Tiro izjavila je da su svi koji žive u BiH svjedoci da i danas, 25 godina nakon oružanog sukoba, konstantno imamo pojave glorifciranja raznih zločinaca, negiranje presuda, pojava u društvu u kojem se studentski domovi i ulice imenuju po ratnim zločincima.

- Memoralizacija se vrši na jedan pogrešan način. Znamo da je u BiH bilo nekoliko zakonskih inicijativa za regulsanje ovih pojava, međutim, nijedna nije bila uspješna. Mahom, one na državnom nivou nisu dobile potrebnu entitetsku većinu, a na nižim nivoima također je bilo nekoliko inicijativa koje nikada nisu zaživjele - kazla je Tiro.

Nakon promocije održana je panel diskusija o toj temi na kojoj su pored autorice učestvovali direktor Balkanske istraživačke mreže Denis Džidić i aktivistica Udruženja "SARA" Velentina Gagić - Lazić. 

Učesnici su naglasili da takvim aktivnostima žele skrenuti pažnju na te svakodnevne pojave u našem društvu i podstaknuti konstruktivan razgovor o toj temi s ciljem promjene javnog diskursa kada je riječ o negiranju, minimiziranju ili glorificiranju ratnih zločina.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ukrajina identifikovala 511 osoba osumnjičenih za ratne zločine od ruske invazije

'Žene i muškarci u BiH' –Prosječna starost porasla 6,9 godina, žene prosječno žive 5,2 godina duže

Koordinacija udruga očekuje potvrdu optužnice i uhićenje Mlaće, Cikotića i Granića

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom