Bosna i Hercegovina     | 24.02.2020. 17:46 |

Strömquist : Sistemski pristupiti problemu zagađenja zraka (VIDEO)

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Ambasadorica Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist danas je u Sarajevu održala sastanak s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem, federalnom ministricom okoliša i turizma Editom Đapo i ministricom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srspske Srebrenkom Golić kako bi se razmotrila aktuelna pitanja i rješenja o zagađenju zraka.

- Švedska je najveći bilateralni donator u području klimatskih promjena i zaštite okoliša u BiH. Prošle godine u tim područjima donirali smo oko osam miliona eura. Nastavit ćemo da budemo posvećeni u ovim područjima - kazala je ambasadorica Strömquist.

Današnji sastanak bi trebalo da bude prvi korak kako bi se ozbiljno i sistematski pristupilo problemu zagađenja zraka u BiH. Razgovarano je o svim mjerama koje će se poduzeti u narednom periodu nadležna ministarstva i Ambasada Švedske u BiH.

- Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa će imati koordinirajuću ulogu. Od saradnika sam zahtijevao da se prilikom planiranja sredstava posebna pažnja obrati na zaštitu životne sredine. S tog aspekta ćemo koordinirati sve ostale politike koje budu manifestovane kroz akte naležnih entitetskih ministarstava. U tom kontekstu smo ohrabreni da finansijske institucije žele da pomognu BiH da riješimo pitanje zagađenja zraka - rekao je Košarac.

Zahvalio je Švedskoj koja je, kako kaže, uporno davala podršku u realizaciji projekata iz aspekta zaštite životne sredine.

- Federacija je zadužena za monitoring kvalitete zraka. Federalni hidrometerološki zavod je prošle godine objavio indeks kvalitete zraka, koji građanima pokazuje kakav je zrak. U FBiH radimo na poboljšanju filtera i toplane u AcelorMittalu, što će smanjiti 70 posto sumpor dioksida u Zenici. U Tuzli se planira zamjenski Blok 7 koji će poboljšati zrak. U Sarajevu imamo razne politike poboljšanja javnog prevoza, a moramo vidjeti na koji način riješiti problem individualnih ložišta - kazala je ministrica Đapo.

Ministrica Golić najavila je izradu strategije za zaštitu životne sredine u kojoj se jedna od oblasti bavi samo kvalitetom zraka.

- Delegacija BiH početkom aprila boravit će u Štokholmu, gdje će obići određena postojenja i institute. Švedski stručnjaci će nas uputiti na koji način ćemo regulisati ovu oblast na našem području - najavila je Golić nakon sastanka u Ambasadi Švedske.

U saradnji sa Švedskom agencijom za zaštitu okolipa (SEPA) provodi se projekat čiji je cilj poboljšati analizu kvalitete, nadgledanje i upravljanje kvalitetom zraka u BiH. Švedska podržava i rad lokalnih institucija na izradi plana zaštite okoliša za cijelu BiH.

Pogledajte http://fena.ba/video/4054

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1dsVZc9wEgWV7V03GW24xZBhg8neSw_4X?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom