Ekonomija     | 24.02.2020. 12:33 |

VTKBiH organizira posjetu bh. privrednika Saudijskoj Arabiji

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 24. februara (FENA) - Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH) u suradnji sa Vijećem Saudijskih komora i Poslovnim vijećem BiH-KSA organizira poslovnu posjetu bh. privrednika Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu značaj njihovog tržišta, kao i činjenicu da je ta zemlja ušla u proces diverzifikacije i jačanja nenaftnih sektora.

Prošle godine sa Saudijskom Arabijom imali smo više od  85 miliona KM vanjskotrgovinske razmjene, od toga je 1,4 miliona KM bio uvoz, dok smo izvezli u vrijednosti oko 83,7 miliona KM.

Interes VTKBiH i bh. poslovne zajednice je da snažnije uđe na tržište Saudijske Arabije jer smatraju da dvije zemlje imaju daleko veći potencijal za saradnju, te da saudijsko tržište predstavlja šansu za BiH.

U okviru poslovne posjete Rijadu sredinom aprila ove godine (od 14. do 17. aprila), predviđeno je održavanje Poslovnog foruma i druge sjednice Poslovnog vijeća BiH-KSA. Fokus će biti na unapređenju izvoza bh. kompanija na tržištu Saudijske Arabije, aranžmani vezani za prenos know-how tehnologije kompanijama u Saudijskoj Arabiji, te predstavljanje investicijskih projekata za koje bh. kompanije traže investitore.

U bh. delegaciji će biti predstavnici kompanija iz sektora namjenske, metaloprerađivačke i elektroindustrije, prehrambene industrije, namještaja, inžinjering usluga i energetike, te  farmacije, IT i turizma.

U okviru posjete bit će organiziran Poslovni forum,  B2B susreti privrednika dvije zemlje, kao i druga sjednica Poslovnog vijeća BiH-KSA, te posjete institucijama, poslovnim zonama i pojedinačnim firmama u skladu sa interesom članova bh. privredne delegacije.

Vanjskotrgovinska komora BiH je pozvala bh. privrednike u ovu poslovnu posjetu cijeneći da predstavlja iznimnu priliku za upoznavanje sa tržištem ove zemlje, kao i mogućnost za uspostavljanje novih kontakata i jačanje privredne suradnje, a rok za dostavljanje prijava Komori je 28. februar.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!