Svijet     | 22.02.2020. 11:11 |

Prvi izborni rezultati u Iranu ukazuju na vodstvo konzervativaca

FENA Internet

TEHERAN,  22. februara (FENA) - Izgleda da su konzervativci u vodstvu nakon objave prvih rezultata iranskih parlamentarnih izbora u subotu ujutru, dok je odziv glasača bio slab zbog diskvalifikacije brojnih kandidata.

Jučerašnji izbori uslijedili su nakon višemjesečnih povećanih napetosti između Irana i njegovog višedecenijskog neprijatelja Sjedinjenih Država.

Uveliko se očekivalo da se većina Irana suzdrži od glasanja, razočarana neispunjenim obećanjima u zemlji čija ekonomija teško pati pod oštrim američkim sankcijama.

Do sredine jutra u subotu, 1.063.860 glasova prebrojano je u 41-oj izbornoj jedinici širom Irana, sudeći po brojkama koje je objavila Nacionalna izborna komisija i izvijestila o njima poluzvanična novinska agencija ISNA.

Još je ostalo 167 izbornih jedinica za prebrojavanje, uključujući i one u najvećim regijama kao što su Teheran i Fars, saopćio je portparol komisije.

- Pokušat ćemo objaviti konačne brojke večeras, i ukoliko taj zadatak traži previše vremena, sutra - izjavio je portparol Esmail Mousavi na državnoj televiziji.        

Dok zvanične brojke još pristižu, novinske agencije bliske konzervativcima i ultrakonzervativcima prognozirale su uvjerljivu pobjedu njihovih kandidata.

Nezvanična cifra koju je objavila novinska agencija Fars pokazuje da je o sudbini 183 od 290 parlamentarnih mjesta već odlučeno, dok je 135 konzervativnih kandidata osvojilo pobjedu.

Sudeći po istoj novinskoj agenciji, 20 reformista osvojilo je mjesta u parlamentu. kao i 28 nezavisnih kandidata.

Jedanaesti parlamentarni izbori nakon Islamske revolucije iz 1979. godine došli su u vrijeme naglog rasta napetosti između Teherana i Washingtona i dok je iransko slučajno obaranje ukrajinskog putničkog aviona izazvalo antivladine proteste.

Odziv glasača procijenjen je na oko 40 posto širom zemlje i 30 posto u Teheranu nakon zatvaranja glasačkih mjesta, javio je Fars, prenosi AFP.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić prihvatila zahtjev da se izbori održe 2. lipnja

Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu

Benčić (Možemo!): Za sada nije bilo razgovora s drugim strankama

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana