Kultura     | 22.02.2020. 09:19 |

Godišnji koncert BZK Preporod Brčko u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika

FENA Edin Jašarević

BRČKO, 22. februara (FENA) - Brčanski Preporod je sinoć u Domu kulture u Brčkom, u povodu Međunarodnog dana maternjeg jezika, upriličio Godišnji koncert na kojem su predstavljene aktivnosti Preporodovih sekcija u prethodnoj godini.

U programu su učestvovali Dječiji hor, Dramski studio Arlekino, Ansambl pjesama i igara, Narodni orkestar, Mješoviti hor te Sekcija violine i klavira.

-Sa brčanskim Preporodom sarađujem još od djetinjstva, a danas sa kolegicom Darijom Jahić vodim Sekciju violine i klavira u ovom društvu. Interes za nastavu violine je velik iako u Brčkom postoji i Osnovna muzička škola. Na večerašnjem koncertu se predstavlja petero mojih polaznika, nekima od njih je ovo prvi nastup, a neki su se već predstavljali i na takmičenjima - izjavila je Jasmina Šehanović, magistrica klavira, koja radi u Srednjoj muzičkoj školi u Tuzli.

Šehanović, Darija Jahić i njihov kolega Tarik Šadić, profesor harmonike iz Tuzle, brčansku su publiku počastili zajedničkom muzičkom izvedbom.

Na Preporodovom Godišnjem koncertu nastupila je i Vesna Hadžić, poznata interpretatorica sevdalinki koja je rođena u Brčkom, a živi i radi u Sarajevu. Hadžić već godinama podržava rad Preporoda u rodnom gradu i njegova je aktivna članica.

- Moja veza sa rodnim gradom se učvrstila i preko Preporoda. Cijenim sve ono što ovo društvo radi na čuvanju kulture i tradicije Bosne i Hercegovine i nastojim, kad god to mogu, dati svoj doprinos plemenitoj misiji brčanskog Preporoda - izjavila je za Fenu Vesna Hadžić.

BZK Preporod Brčko jedan je od šezdesetak općinskih ogranaka BZK Preporoda u BiH, a prema broju aktivnosti i kvaliteti sadržaja ubraja se među najaktivnije općinske odbore ove kulturne zajednice.

Pored kulturno-zabavnih sekcija, u BZK Preporodu Brčko uspješno djeluje i škola engleskog i njemačkog jezika koja okuplja oko 300 polaznika, djece i odraslih.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ljetna muzička radionica u brčanskom 'Preporodu'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta