Bosna i Hercegovina     | 21.02.2020. 15:13 |

Sve institucije rade svoj posao u skadu s preporukama WHO (VIDEO)

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 21. februara (FENA) - Šef Klinike za infektivne bolesti UKCS-a i član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane korona virusom Rusmir Baljić izjavio je danas da dosad nisu imali nijedan suspektan (sumnjiv) slučaj, te da sve institucije rade svoj posao u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).   

-Što se tiče trenutno korona virusne infekcije koja je na našu sreću dominantno zastupljena još uvijek u Kini, preko 99 posto slučajeva, možemo reći da smo mi u potpunosti spremni. U funkciji je sve, od graničnog nadzora, prijave suspektnih slučajeva, njihove izolacije prvenstveno u kućnim uslovima, dakle nema potrebe za karantinom. Mi još nismo imali niti jedan suspektan slučaj, a što se tiče testova za testiranje na koronavirus, to je u domenu drugih nadležnih institucija - kazao je Baljić.  

Dodao je da su svakodnevno u kontaktu sa predstavnicima Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i da se poduzima sve što je potrebno da ti testovi dođu. Napomenuo je da imaju i ugovore sa referentnim laboratorijem u Berlinu i da su, u slučaju pojave supektnog slučaja, u mogućnosti u okviru 24 sata da dobiju rezultat da li se radi o pozitivnom nalazu.

Baljić je naveo da je Krizni štab KS prije par dana usvojio plan kretanja, odnosno protokol u slučaju pojave sumnjivog slučaja, što znači da bi takav pacijent bio pregledan, zbrinut na pravi način i tretiran.

- Sve institucije rade svoj posao, prije svega Zavod za javno zdravstvo. Imamo mogućnost, kadrove i opremu i sve što je potrebno da odgovorimo – kazao je Baljić novinarima dodajući da je broj novotkrivenih slučajeva u Kini u opadanju.

Baljić je učestvovao na sastanku na Akademiji nauka i umjetnosti BiH (ANU BiH) gdje su eksperti iz različitih naučnih oblasti danas diskutovali o bio-sigurnosnoj situaciji u svijetu i BiH, nastalom pojavom korona virusa. 

Sastanak je organizirao Odbor za mikrobiologiju i srodne discipline Odjeljenja medicinskih nauka ANUBiH koji je, kako je istaknuto, prepoznao zoonoze kao regionalnu i globalnu prijetnju javnom zdravlju, kao i ekonomskom napretku zemlje.

Epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvstvo Federacije BiH Sanjin Musa je potvrdio da je 17 osoba u FBiH stavljeno pod zdravstveni nadzor, napominjući da se radi o kontinuiranom epidemiološkom nadzoru, koji provodi Krizni štab u saradnji s epidemiološkim službama.

- To je jedna vrsta karantenske mjere, odnosno kućne izolacije gdje se zapravo osobe koje dolaze iz rizičnog podučja kontinuirano monitoriraju, odnosno njihovo zdravstveno stanje u narednih 14 dana koliko se smatra da je najduži period inkubacije ove bolesti - kazao je Musa.

Mirsada Hukić, specijalistica mikrobiologije i članica Evropske akademije nauka, podsjetila je na aktivnosti koje su poduzete u BiH u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije.

Kada je riječ o Kantonu Sarajevo, navela je da su trenutno pod zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz NR Kine, a što je u skladu s propisanim procedurama i naredbama nadležnih institucija. Dužina trajanja nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest, što je u ovom slučaju 14 dana.

Novim tipom korona virusa koji je otkriven u kineskom Wuhanu, širom svijeta je zaraženo više od 76.700 ljudi, prenijele su agencije. Usljed posljedica zaraze korona virusom preminulo je 2.247 osoba, a u Kini je preminulo 2.236 zaraženih.

Pogledajte http://fena.ba/video/4047

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1HMBaD6oPV8sHdFJZAzegGMQHfkmelXmd?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Mesihović: Učešće predstavnika ANU BiH u procesu izmjena Zakona o visokom obrazovanju

ANUBiH - Nobelova nagrada iz fizike za 2023. i uspjesi akademika Dejana Miloševića

Hrvatska: Situacija s covidom stabilna, ne uvode se nove mjere

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo