Regija     | 21.02.2020. 16:55 |

Sastanak povodom uspostave Akceleratora za konkurentnost i inovacije

FENA Saopćenje

TIRANA, 21. februara (FENA) - Generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu ocijenila je danas u Tirani da bez strateškog upravljanja inovacijama kojim bi se unaprijedili kapaciteti za inkubaciju i ubrzavanje razvoja novih tehnologija preduzeća, na zapadnom Balkanu će se nastaviti gomilati nerazrađeni izumi koji ne omogućavaju povrat ulaganja.

Na prvom sastanku povodom uspostave Akceleratora za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu organiziranom u Tirani, Bregu je upozorila da se može upasti u zamku iznalaženja inovativnih rješenja koja se potom provode u izolaciji.

- Regija bilježi stopu inovacija od 33,7 posto, dok je u 15 zemalja Evropske unije stopa 50 posto. S druge strane, u regiji možemo naći mnogo izoliranih primjera naučne i poduzetničke izvrsnosti - dodala je.

Kako je saopćeno iz RCC-a, Bregu je mišljenja da inovacije nalažu ambicioznije razmišljanje te potrebno uspostaviti sveobuhvatnu funkciju upravljanja inovacijama koja bi doprinijela širem ekonomskom razvoju.

Svjetski ekonomski forum je već uspostavio akceleratore za konkurentnost i inovacije u svrhu pomaganja ekonomskog razvoja više velikih zemalja, ali se takav akcelerator prvi put uvodi na nivou cijele regije.

Šefica Strateškog odjela za regiju Evrope i Euroazije kao i članica Izvršnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Martina Larkin napomenula je da će Akcelerator za konkurentnost i inovacije na zapadnom Balkanu biti prvi regionalni akcelerator u okviru Globalne mreže akceleratora tog foruma.

Dodala je da je strateški dijalog o zapadnom Balkanu jedna od ključnih inicijativa Foruma te je najavila nastavak bliske saradnje s tim ekonomijama, podržavajući sve planove usmjerene na budućnost koji omogućavaju ekonomski rast, povećanje konkurentnosti i spremnosti regije na Četvrtu industrijsku revoluciju.

Premijer Albanije Edi Rama je kazao da će ovo predstavljati veliki izazov za sve učesnike, dodajući da što se više primjera uspješne interakcije pruži Evropskoj uniji to će EU više poštovati napore i biti spremnija da bude partner i prihvati regiju zapadnog Balkana.

Sastanak, koji je okupio ministre iz regije nadležne za inovacije i konkurentnost i kojem je uime BiH prisustvovao ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, organiziran je kako bi se usaglasili osnovni prioriteti kod izrade akcionog plana, formalizirala uspostava Rukovodne grupe i uloge regionalnog koordinatora te definirali ciljeve u odnosu na akcelerator za 2020. godinu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Bregu: Krajnje je vrijeme za definiranje budućnosti našeg regiona 

RCC - Otvorene nominacije za izbor Žene preduzetnice godine sa zapadnog Balkana za 2023. godinu

Sedma naučno-stručna konferencija INN&TECH i Drugi sajam inovacija i inovativnosti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo