Svijet     | 21.02.2020. 14:46 |

Pompeo: SAD se priprema da potpiše sporazum s talibanima 29. februara

FENA Internet

RIJAD, 21.  februara (FENA) - Sjedinjene Države pripremaju se da potpišu sporazum s talibanima 29. februara, koji će biti zasnovan na dogovoru o smanjenju nasilja širom Afganistana, objavio je u petak američki državni sekretar Mike Pompeo.

- Po uspješnoj provedbi memoranduma o razumijevanju, očekuje se potpisivanje američko-talibanskog sporazuma – izjavio je Pompeo nakon posjete Saudijskoj Arabiji.

Sedmicu dana dugo „smanjenje nasilja“ između talibana, američkih vojnika i afganistanskih snaga sigurnosti uskoro će stupiti na snagu, saopćio je portparol afganistanskog Vijeća za nacionalnu sigurnost, Javed Faisal, za AFP u petak.

Djelimično primirje predstavljat će istorijski korak ka okončanju više od 18 godina okrutnog rata u Afganistanu i otvorit će put ka konačnom sporazumu o okončanju rata.

Pompeo je izjavio da će unutar afganistanski pregovori započeti  kratko nakon ceremonije potpisivanja, za koju se očekuje da će biti održana u katarskoj prijestonici Dohi.

- Oni će iskoristiti prednost tog suštinskog koraka kako bi postigli sveobuhvatno i trajno primirje i buduću političku mapu puta za Afganistan - kazao je.

Šef američke diplomatije istaknuo je da izazovi ostaju, ali da napredak ostvaren do sada pruža nadu i predstavlja istinsku priliku. Dodao je da Sjedinjene Države pozivaju sve Afganistance da „zgrabe priliku“, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo