Svijet     | 20.02.2020. 20:15 |

Palestina osudila Netanyahuov plan gradnje doseljeničkih domova

FENA Internet

RAMALLAH, 20. februara (FENA) - Palestina je u četvrtak osudila plan izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da izgradi hiljade doseljeničkih domova u Jerusalemu, nazivajući tu odluku "sistematskom destrukcijom dvodržavnog rješenja".

-  Netanyahuovo insistiranje na gradnji domova doseljenika sistematska je destrukcija dvodržavnog rješenja kako bi se proveo američki "plan stoljeća" - izjavio je Nabil Abu Rudeineh, portparol palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

- Naselja krše međunarodni legitimitet i međunarodno pravo, po kojima se sva izraelska naselja na palestinskoj zemlji smatraju nelegalnim - dodao je Abu Rudeineh.

Portparol je također ukazao na Netanyahuove pokušaje da pridobije glasove izraelske desnice na predstojećim izborima na štetu Palestinaca.

- Svi Netanyahuovi pokušaji neće donijeti mir ni stabilnost nikome, i uvest će regiju u veće napetosti i nasilje – upozorio je Abu Rudeineh.

Palestinski zvaničnik pozvao je na "hitnu intervenciju međunarodne zajednice" na zaustavljanju izraelskih aktivnosti.

Netanyahu je danas objavio promociju gradnje oko 5.200 jevrejskih domova u krajnje osjetljivoj regiji istočnog Jerusalema, prenosi Xinhua.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Španski vojni avioni izbacili 26 tona pomoći Palestincima u Pojasu Gaze

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo