Regija     | 19.02.2020. 15:11 |

Beroš: Hrvatski državljanin bit će pušten s kruzera u Japanu

FENA Cvita Kusić

SPLIT, 19. veljače (FENA) - Ministar zdravstva Hrvatske Vili Beroš potvrdio je u srijedu da će jedan državljanin Hrvatske, za kojeg je utvrđeno da nema koronavirus, biti pušten s kruzera u luci Jokohama u Japanu, u kojem se u karanteni nalaze i osobe za koje je ustanovljeno da imaju taj virus.

 "Dobili smo iz Ministarstava vanjskih poslova informaciju da se jedan hrvatski državljanin otpušta s tog broda. On je prošao proceduru japanskih zdravstvenih vlasti i dobio je ono što je ekvivalent o prestanku zdravstvenog nadzora u Hrvatskoj, dakle potvrdu da je u ovom trenutku zdrav", rekao je Beroš novinarima u Splitu, gdje je nazočio obilježavanju Dana splitskog KBC-a, javlja Hina.

 Beroš je objasnio da taj državljanin Hrvatske može nastaviti putovati, ali će pri dolasku u Hrvatsku morati ponovo proći proceduru.

 "S obzirom da dolazi iz područja koje je označeno kao područje veće pripravnosti, on će također dobiti zdravstveni nadzor u trajanju od 14 dana. To je redovna procedura i nema izvanrednih zbivanja u njegovom slučaju", kazao je Beroš.

 Na upit postoji li mogućnost da se u Hrvatskoj uvede upotreba termalnih kamera, koje evidentiraju povišenu temperaturu putnika pri izlasku iz zrakoplova, što je i simptom mogućeg koronavirusa, Beroš je rekao kako se o tome razgovaralo, ali je stručno stajalište da te kamere nisu učinkovite.

 "Epidemiološko je stručno stajalište da one nisu učinkovite, i to iz nekoliko razloga. Jedan je taj što može netko doći u tih 14 dana potrebnih za zdravstveni nadzor, a da nema temperaturu. Drugi je razlog je što je sezona gripe, prema tome ima bolesnika oboljelih od drugih bolesti", rekao je Beroš.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Mladi Hrvat smrtno stradao od eksplozije improvizirane petarde

Dr. Prtljagović: Raste broj zaraženih koronavirusom, situacija zasad stabilna

Hrvatski državljanin spriječen u krijumčarenju državljana Turske

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana