Svijet     | 19.02.2020. 08:45 |

Ashraf Ghani proglašen pobjednikom afganistanskih izbora

FENA Internet

KABUL, 19. februara (FENA) - Aktuelni predsjednik Ashraf Ghani proglašen je pobjednikom afganistanskih izbora održanih u septembru i  nakon petomjesečne odgode zbog spornih rezultata.

Ghani  će ostati na predsjedničkoj funkciji još pet godina, nakon što je osvojio 50,6 posto glasova.

Njegov bivši zamjenik  i glavni protivnik, Abdullah Abdullah, koji je na drugom mjestu sa 39,5 posto  glasova, proglasio je rezultate "nezakonitim".

"Smatramo da su konačni rezultati neosnovani, i ne prihvaćamo ih", rekao je  Abdullah nakon objavljivanja rezultata, prenosi Reuters.

Talibani su također odbili pobjedu Ghanija, dovodeći u pitanje mirovni plan SAD-a koji poziva na smanjenje nasilja, nakon čega bi uslijedio trajniji sporazum koji bi trebao biti potpisan 29. februara između Washingtona i militanata.

Taj bi sporazum otvorio put američkim trupama da se vrate kući, okončavajući najduži rat u Americi i započeo pregovore između talibana i Kabula, navodi Reuters.

Kašnjenje u objavi izbornih rezultata uzrokovano je zbog spornih 2,7 miliona glasova, od čega je samo 1,8 miliona  glasova na kraju proglašeno prihvatljivim.

Abdullah  je osporio gotovo 300.000 glasova za koje je njegov tim tvrdio da nisu validni zbog toga što su predani bez biometrijske provjere ili nakon završetka glasanja.

Sa 1,82 miliona glasačkih listića od ukupno 9,6 miliona registriranih birača, protekli izbori imaju najmanju izlaznost u zemlji.

Izborna komisija je saopćila kako je Ghani osvojio 923.592 glasa u usporedbi sa 720.841 za Abdullaha.

Predsjednički izbori održani su 28. septembra, četvrti put otkad su američke snage 2001. zbacile talibansku vladu, no bili su obilježeni optužbama o namještanju, tehničkim problemima oko biometrijskih uređaja za glasanje, napadima i drugim nepravilnostima.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Dvojica vodećih generala okrivili Bidenovu administraciju za haotično povlačenje iz Afganistana

Najmanje osam poginulih u pakistanskim zračnim napadima u Afganistanu

UN: Talibani ograničavaju neudanim ženama pristup poslu i putovanjima

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'