Kultura

Crnogorski slikar Rakčević u kartonskim kutijama predstavio kako pamti Sarajevo

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Crnogorski slikar Igor Rakčević večeras je u galeriji Novi hram u Sarajevu upriličio izložbu "Sjećanje iz kutije", rađenu namjenski za ovogodišnji Festival "Sarajevska zima".

- Riječ je o radu koji se sastoji od 20 segmenata kartonskih kutija iznutra osvijetljenih. Pravi sadržaj predstavljaju fotografije, na kojima su predstavljeni ljudi i događaji koje sam proživljavao u Sarajevu – izjavio je za Fenu Rakčević nakon otvaranja izložbe. 

Kroz izložbenu postavku posjetioci su imali priliku vidjeti "historijske fotografije" Sarajeva vezane za pretke crnogorskog umjetnika koji potiču iz glavnog grada BiH.  

- Drugi dio su fotografije koje svjedoče o ljudima s kojima sam se družio i s kojima sam još uvijek u kontaktu u Sarajevu. Taj grad vidim kao svoj grad u kojem se veoma dobro osjećam - dodao je Rakčević.  

Zadovoljstvo što je u festivalskom programu ugostio renomiranog crnogorskog umjetnika istaknuo je direktor Festivala "Sarajevska zima" Ibrahim Spahić.

Izložba će biti otvorena u galeriji Novi hram narednih sedam dana.

Do sada Rakčević je učestvovao na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u Crnoj Gori i inostranstvu (Venecija, Beograd, Kasel, Podgorica, Budva, Cetinje), a bio je predstavnik Srbije i Crne Gore na 51. Bijenalu u Veneciji 2005. godine.

Aktuelni je predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Diplomirao na FLU na Cetinju, 1995. godine. Magistrirao je na FLU u Beogradu, na predmetu grafika, 1997. godine.

(FENA) M.L.