Bosna i Hercegovina     | 18.02.2020. 15:30 |

Vrhovni sud FBiH - Sjednica Apelacionog vijeća u predmetu Lipovača i drugi

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 18. februara (FENA) - Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH održalo je danas sjednicu u predmetu Hamdija Lipovača i drugi ('slučaj STENS') radi ispitivanja presude Kantonalnog suda Bihać od 22. marta 2018. godine, kojom su akteri ovog slučaja oslobođeni optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti, obmanu prilikom dobivanja kredita, krivotvorenje službene isprave i nesavjestan rad u službi.

Pored Hamdije Lipovače presudom u tom predmetu  optužbi, po svim tačkama optužnice, oslobođeni su i Alen Gluhalić, Aida Džambegović, Senka Zolić i Sead Dupanović.

Na sjednici Apelacionog vijeća, kojim je predsjedavao sudija Emir Neradin, zastupnici strana u postupku su ukratko obrazložili ranije podnijete žalbe i odgovore na žalbu, ostajući pri njihovim navodima. 

Federalna tužiteljica Nermina Mutevelić navela je kako je žalba povodom spomenute presude podnesena zbog bitnih povreda odredbi krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o krivično-pravnoj sankciji.

Dodala je da ostaje kod svih žalbenih navoda, uz uvjerenje da će Vijeće uvažiti spomenute razloge, te ostavljajući Sudu da odluči u vezi sa žalbama branitelja, podnesenih radi nedonošenja odluke o troškovima krivičnog postupka.

Nasuprot tome, branitelji i branjenici su ustvrdili kako su žalbeni navodi Tužiteljstva neutemeljeni, te da je Sud u prvostepenom postupku pravilno utvrdio činjenično stanje i donio zakonitu odluku.

Branitelj prvooptuženog, advokat Nikica Gržić smatra „da nije dovedena u sumnju primjena materijalnog prava, te da Sud (u prvostepenom postupku) tokom iscrpnog dokaznog postupka nije mogao doći do zaključka da je njegov branjenik (Lipovača) počinio krivično djelo za koje se optužnicom teretio“.

Istovremeno, naveo je kako izostanak umišljaja, kao bitnog elementa bića krivičnog djela, ekskulpira (oslobađa od krivice) njegovog branjenika, predloživši da se žalba Tužiteljstva odbije.

Njegovim tvrdnjama pridružili su se i branitelji ostalih optuženika - advokati Alaga Bajramović, Hamid Džandžanović i Hasan Veladžić, kao i sami branjenici, navodeći kako u cijelosti ostaju kod protužalbenih navoda.

Prvooptuženi Lipovača izjavio je „da je sve radio u dobroj vjeri, te da ga je sramota što je pred Sudom u ovakvim okolnostima“.

Četvrtooptužena Senka Zolić navela je "kako je svoj posao obavljala časno i pošteno i u skladu sa zakonom".

Sjednica je održana u odsustvu trećeoptužene Aide Džambegović i advokata drugooptuženog-Ilijasa Midžića.

Prvostepenom, nepravomoćnom presudom Kantonalnog suda USK-a, akteri 'slučaja STENS' oslobođeni su optužbi da su prilikom izvođenja radova na Sportsko-rekreativnom centru “STENS” u Bihaću od 2006. do 2009. godine, iskorištavali vlastite položaje, te unošenjem neistinitih podataka u građevinske knjige i uvećavanjem vrijednosti izvedenih radova, na štetu Općine Bihać, pribavili korist u ukupnom iznosu od oko pola miliona KM.

Hamdija Lipovača je u inkriminiranom periodu obnašao funkciju načelnika općine Bihać (od 2004. do 2010. godine), a potom premijera USK-a i v.d. kantonalnog ministra unutarnjih poslova u isto vrijeme, a nakon demonstracija građana, februara 2014.godine, bio je prisiljen podnijeti ostavku. Iste godine, 17. decembra je uhapšen zbog sumnji u zloupotrenu ovlasti i krivotvorenje dokumenata i proveo je dva mjeseca u istražnom pritvoru.

Optuženi Alen Gluhalić je u inkriminirano vrijeme bio direktor Agra d.o.o. Bihać - izvođača radova, Aida Džambegović je obnašala finkciju pomoćnice općinskog načelnika, a Senka Zolić je obavljala poslove stručne savjetnice u Službi za finansije i računovodstvo Općine Bihać, dok je Sead Dupanović vršio nadzor nad izvedenim elektro radovima u spomenutom objektu.

Optužnica u ovom predmetu podignuta je u januaru 2016. godine.

Apelaciono vijeće Vrhovnog suda FBiH će odluku u razmatranom predmetu donijeti nakanadno, te u vezi s tim blagovremeno obavijestiti strane u postupku. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vrhovni sud Federacije BiH u zaštiti zakonitosti i interesa Grada Zenica

Vrhovni sud FBiH potvrdio presudu protiv Ajnura Nice za ubojstvo profesora

Suniti Hindić šest godina zatvora

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana