Bosna i Hercegovina     | 17.02.2020. 12:57 |

U mirovnu misiju u Južni Sudan ispraćeno 14 bh. policajaca i policajki (VIDEO)

FENA Muhamed Hadžibegić

SARAJEVO, 17. februara (FENA) - Četrnaest pripadnika bh. policijskih agencija danas je ispraćeno s Međunarodnog aerodroma Sarajevo u mirovnu misiju Ujedinjenih nacija u Južni Sudan.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je na ispraćaju da učešće BiH u mirovnim misijama pokazuje da smo svjesni važnosti igradnje mira u svijetu, uspostave demokratskih društava i značaja ispunjenja obaveza kao članice UN-a.

- Od 2000. godine u operacijama podrške miru učestvovalo je 337 bh. policijskih službenika, od kojih su 52 žene, u misijama u Južnom Sudanu, Kipru, Kongu, Liberiji, Istočnom Timoru i Haitiju - naveo je Radončić.

Učesnicima misije poželio je sretan put i puno sreće i uspjeha, uvjeren da će kao i njihovi prethodnici pokazati visok nivo znanja i stručnosti, te ljudskog i profesionalnog integriteta.

Pripadnica MUP-a TK Ivana Josipović Stjepić rekla je da će se potruditi da budu najbolji ambasadori BiH, ali i UN-a, kako bi doprinijeli očuvanju mira u Južnom Sudanu i rastu ugleda BiH u svijetu.

Pripadnik MUP-a RS Dmitar Vračar istakao je da očekuje da u skladu sa svojim kompetencijama i iskustvom pomognu narodu Južnog Sudana u izgradnji bolje i sigurnije zemlje.

U misiju su otputovali pripadnici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, MUP-a RS, MUP-a KS, MUP-a TK, MUP-a ZDK, MUP-a USK i MUP-a Posavskog kantona. 

Jedanaest bh. policajaca i tri policajke u misiji u Južnom Sudanu ostat će godinu dana.

Pogledajte http://fena.ba/video/4019

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/13W7JZXiMTOTyqVNwTnI2xNRwVvPSCh3Z?usp=sharing

 

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Snažna podrška za BiH i daljnje proširenje uoči samita EU-a

Milanović: Opasno je što europska birokracija od BiH želi stvoriti građansku državu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo