Svijet     | 16.02.2020. 10:55 |

Kina treći dan prijavljuje pad novih slučajeva oboljelih od koronavirusa

FENA Internet

PEKING, 16. februara (FENA) - Kina je već treći dan zaredom objavila pad novih slučajeva oboljelih od koronavirusa, a vlasti su do sada prijavile 2.009 novih slučajeva i 142 slučaja smrti u cijeloj zemlji.

Novi slučajevi oboljelih zabilježeni su početkom sedmice, ali otada broj oboljelih bilježi pad, javlja danas BBC.

Sve ukupno u Kini je koronavirusom zaraženo više od 68.000 ljudi, a broj umrlih popeo se na 1.665, dok je izvan Kine zabilježeno više od 500 slučajeva u gotovo 30 zemalja. Četiri su osobe umrle - u Francuskoj, Hong Kongu, Filipinima i Japanu.

Mjere koje je Kina poduzela da zaustavi širenje koronavirusa počinju imati utjecaja, kazao je glasnogovornik Nacionalne zdravstvene komisije Mi Feng.

U subotu je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus pohvalio odgovor Kine na epidemiju, kazavši da su ohrabreni činjenicom da izvan Kine još uvijek nije zabilježeno veliko širenje zaraze.

Ukupno 355 osoba pozitivno je na koronavirus na brodu koji se nalazi u karanteni u japanskoj luci i to je najveći broj zabilježenih slučajeva izvan Kine. Sjedinjene Američki Države i Kanada poslat će avione kako bi evakuirali svoje građane s broda.

Kineska centralna banka dužna je dezinficirati i pohraniti korištene novčanice prije ponovnog stavljanja u promet kako bi zaustavila širenje virusa.

Francuski dužnosnici saopćili su da je kineski turist umro u Francuskoj nakon zaraze novim koronavirusom - što je prvi prijavljeni smrtni slučaj izvan Azije.

U Velikoj Britaniji, osam od devet osoba koje su se liječile od koronavirusa otpuštene su iz bolnice.

Pet novih slučajeva potvrđeno je u Singapuru, čime se broj oboljelih popeo na 72. Osamnaest se potpuno oporavilo i napustilo bolnicu.

Deseci miliona Kineza i dalje su suočeni s velikim ograničenjima u svakodnevnom životu u okviru vladinih napora da zaustavi širenje bolesti zvaničnog naziva Covid-19.

Veliki dio odgovora usredotočio se na teško pogođenu provinciju Hubei i njezin glavni grad Wuhan, gdje je započela epidemija. Grad je gotovo potpuno izoliran od ostatka države.

Ministar vanjskih poslova Wang Yi potvrdio je da uz pad broja oboljelih unutar provincije Hubei, također se bilježi i porast broja osoba koje su se uspješno oporavile.

U okviru mjera suzbijanja širenja virusa, Peking je naložio svima koji se vraćaju u grad da prođu 14-odnevnu karantenu ili će biti kažnjeni.

Lokalne vlasti borile su se da bolnicama u Hubeiu osiguraju zaštitnu opremu poput maski, naočala i zaštitnih odijela. Šest zdravstvenih radnika umrlo je od početka epidemije.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Kineski posrednik: Rusija i Ukrajina vjeruju da će se rat završiti pregovorima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo