Svijet     | 15.02.2020. 11:31 |

Pompeo poručio Kini i Rusiji: Zapad pobjeđuje

FENA Internet

MINHEN, 15. februara (FENA) - Američki državni sekretar Mike Pompeo branio je u subotu globalnu ulogu Sjedinjenih Država i kritikovao Kinu i Rusiju, obećavajući da će ideali i vrijednosti Zapada pobjediti.

- Drago mi je što mogu reći da je smrt transatlantskog saveza zaista preuveličana. Zapad, a i mi s njima, pobjeđuje - rekao je Pompeo u obraćanju na Konferenciji o sigurnosti u Minhenu.

Pompeo je reagovao na kritike njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera, koji je u petak indirektno prozvao predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, rekavši da je njegova administracija odbacila ideju međunarodne zajednice. Steinmeier je optužio Sjedinjene Države, Rusiju i Kinu da izazivaju globalno nepovjerenje i nesigurnost.

Pozivajući se na rusku aneksiju Krima 2014. godine, cyber prijetnje Irana i ekonomske pritiske koje Kina vrši, Pompeo je rekao da te zemlje još uvijek "teže da budu carstva" i destabiliziraju međunarodni sistem koji se temelji na pravilima i redu, prenosi Reuters.

- Zapad pobjeđuje. Ali sada, više od trideset godina od pada Berlinskog zida, zemlje koje ne poštuju suverenitet i dalje nam predstavljaju prijetnju - rekao je Pompeo.

Usred rastuće zabrinutosti Sjedinjenih Država zbog kineske telekomunikacijske kompanije Huawei, Pompeo je rekao da sve tri te države koriste cyber prostor da bi imale utjecaja.

- Huawei i druge kineske državne tehnološke kompanije su trojanski konji za kineske obavještajne službe. Ruske dezinformacijske kampanje pokušavaju okrenuti naše građane jedne protiv drugih. Iranski cyber napadi imaju za mete računarske mreže po cijelom Bliskom istoku - izjavio je on.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Konferencija o ženama s invaliditetom: Žene u drugom planu, pa tako i njihovo školovanje 

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo