Bosna i Hercegovina     | 14.02.2020. 13:51 |

Prosvjed dviju braniteljskih udruga pred zgradom Skupštine ZHŽ-a

FENA Ivan Crnjac

ŠIROKI BRIJEG, 14. veljače (FENA) - Članovi Udruge razvojačenih branitelja Zapadnohercegovačke županije (ZHŽ) i udruge Zaboravljeni branitelji ZHŽ-a okupili su se pred zgradom Skupštine ZHŽ-a kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo Zakonom o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji, koji bi trebao biti izglasan u tom zakonodavnom tijelu na današnjoj sjednici.

Po riječima Vlade Marušića iz Udruge razvojačenih branitelja ZHŽ-a, Zakon sam po sebi nije loš, ali je sporna odredba o egzistencijalnoj naknadi kojom se, po njegovom mišljenju, diskriminira ogroman broj razvojačenih branitelja s obzirom da je broj branitelja koji mogu ostvariti pravo na tu naknadu zanemariv.

Drago Grbavac iz udruge Zaboravljeni branitelji ustvrdio je kako je županijski zakon samo loša preslika federalnog zakona koji je, po njegovim riječima, sam po sebi loš.

Grbavac je kazao da treba osigurati braniteljski dodatak za sve branitelje koji su rat proveli u borbenom sektoru, i to šest maraka po mjesecu sudjelovanja.

- Je li vama normalno da dva branitelja koji su bili zajedno u bunkeru, jedan ima, a drugi nema braniteljski dodatak? Je li normalno da netko tko je cijeli rat proveo na terenu ima nekakvih 170 maraka primanja? - izjavio je Grbavac.

Dodao je kako bi se pitanje nedostatak novca, što je glavni argument predlagača zakona zašto pravo na braniteljsku naknadu ne mogu ostvariti svi, lako riješilo kada bi se "pročistio" registar branitelja.

Ministar hrvatskih branitelja u Vladi ZHŽ-a Mladen Begić kazao je kako je Prijedlog zakona o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji prošao svu potrebnu zakonsku proceduru te da je Zakon podržalo devet od jedanaest braniteljskih udruga koje djeluju u ZHŽ-u.

- Najspornija točka ovog zakona, zbog čega dvije udruge negoduju, je egzistencijalna naknadna. Predstavnici tih udruga tražili su da se ta naknada nazove braniteljski dodatak te da ga svi branitelji dobiju. U ovoj županiji je 24.500 branitelja po vojnim evidencijama i nemamo dovoljno sredstava da bi svima isplaćivali taj dodatak - kazao je ministar Begić.

Prijedlog da se dodatak da samo onima koji su bili u borbenom sektoru također je neprovediv, jer Federalno ministarstvo branitelja ne vodi evidenciju o borbenom i neborbenom sektoru, dodao je Begić.

Po njegovim riječima, u ZHŽ-u 337 branitelja ostvarilo je pravo na egzistencijalnu naknadu predviđenu zakonom.

S obzirom da HDZ BiH ima većinu u Skupštini ZHŽ-a, Zakon o dopunskim pravima branitelja i njihovih obitelji po svemu sudeći bit će usvojen, a u tom slučaju dvije braniteljske udruge najavile su tužbu i zahtjev za ocjenu ustavnosti pred Ustavnim sudom Federacije BiH.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Delegati Doma naroda PSBiH o usvajanju dva važna zakona za evropski put BiH (VIDEO)

Skupština KS - Usvojene izmjene Zakona o dopunskim pravima boraca - branitelja BiH

Sindikat metalaca Federacije BiH traži donošenje fiskalnih i zakona o minimalnoj plati

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo