Najave     | 13.02.2020. 15:12 |

Goražde u globalnoj kampanji 'Jedna milijarda ustaje i pleše' protiv nasilja

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 13. februara (FENA) – U organizaciji Udruženja žena "Seka" Goražde će i ove godine biti dio globalne kampanje "Jedna milijarda ustaje i pleše" protiv nasilja. U gradskoj dvorani "Mirsad Hurić" sutra će biti održana istoimena manifestacija.

Sa današnje pres-konferencije organizatori su pozvali sugrađane da se pridruže kampanji u što većem broju i tako kažu "NE" nasilju.

- Jedna milijarda ustaje i pleše protiv nasilja nad ženama i djevojčicama globalna je kampanja čiji je cilj upozoriti na nasilje kao na jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava u svijetu. Osmu godinu zaredom sutra će Goražde zaplesati revolucionarni ples protiv nasilja a najavljeno je učešće više od 150 učenika osnovnih i srednji škola sa područja BPK Goražde - kazala je stručna saradnica za rad sa djecom i mladima UŽ "Seka" Amina Sarajlić.

Naglasila je da se kampanjom "Jedna milijarda ustaje i pleše" pokazuje brojnost i solidarnost sa žrtvama nasilja i nepravde.

- Drago nam je da su se udruženju "Seka" pridružile i druge ustanove i institucije, poput Centra za socijalni rad BPK, Centra za kulturu Goražde, podržao nas je i Grad Goražde, a zabavno-edukativni program priredit će učenici kao i goraždanska Rock škola - dodala je Sarajlić.

Istakla je da je program bio planiran na otvorenom, na platou Gradske dvorane ali da je, s obzirom na prognoze meteorologa, odlučeno da se održi u dvorani.

- Bitno je da zajedno dignemo svoj glas protiv nasilja i pokažemo solidarnost sa žrtvama. Nekada su dio ove kampanje bili i današnji ministri, poslanici, profesori, i drago nam je da su i oni uspjeli animirati djecu i mlade da nam se svake godine pridruže u sve većem broju. Uz primarni cilj, borbu protiv nasilja, naša je namjera i razviti društveni aktivizam kod djece i mladih - kazala je stručna saradnica za rad sa djecom i mladima UŽ "Seka" Goražde.

Učesnici ovogodišnje manifestacije i ove godine otplesat će revolucionarni ples "Break the chain" i tako glasno reći "NE" svim oblicima nasilja.

Globalna kampanja "Jedna milijarda ustaje i pleše" provodi se u 180 zemalja svijeta s ciljem prevencije nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo