Bosna i Hercegovina     | 13.02.2020. 14:35 |

Ivanić: Vlast treba dati odgovor na odluke Ustavnog suda, PDP suzdržan u stavu

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 13.februara (FENA) - Bivši član Predsjedništva BiH i počasni predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić rekao je danas da je jedno od rješenja, nakon odluke Ustavnog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu RS, da se sporno zemljište definira kao vlasništvo općina, a ne RS.

Može se, kaže, usvojiti novi zakon sa sličnim sadržajem i drugačijim nazivom.

Ipak, naglasio je da je na vlastima RS-a odgovornost da odgovore na takvu odluku i mora se sagledati šta je u njoj navedeno.

- PDP je oprezno podržao zaključke jučerašnjeg sastanka zvaničnika i predstavnika parlamentranih stranaka iz RS. Imamo mnogo razloga za oprez, kada je u pitanju SNSD, jer su u prošlosti određene stvari zloupotrebljavane. Nećemo im praviti problem, ali ćemo vrlo pažljivo gledati šta se događa - rekao je Ivanić novinarima u Banjoj Luci.

Istakao je da je jedan od razloga za takav stav i činjenica da u dokumentu o principima formiranja vlasti na nivou BiH nije pokrenuto pitanje Ustavnog suda BiH.

-U Programu reformi, uz potpis Milorada Dodika, legaliziran je Ustavni sud BiH - rekao je on.

Istakao je da je odluka Ustvanog suda BiH o Zakonu o poljoprivrednom zemljištu u RS bila nepotrebna i došla je u lošem trenutku.

-To je nastavak prakse koja je štetna po odnose i cijelu BiH. Ustavni sud BiH se definira kao kreator Ustava, a ne kao tumač - rekao je Ivanić.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ustavni sud: Predsjednik RH ne može biti kandidat na izborima

Njemačka vladajuća koalicija istražuje načine zaštite Ustavnog suda od AfD-a

Ustavni sud RS - Zahtjev Kluba bošnjačkog naroda u vezi izmjena Krivičnog zakonika nije prihvatljiv

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo