Svijet     | 12.02.2020. 17:59 |

Zovko: Treba nam snažan proračun EU-a koji više ulaže u kohezijsku politiku

FENA Saopćenje

STRASBOURG, 12. veljače (FENA) – Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko je na raspravi, koju je Europski parlament održao povodom planiranog izvanrednog sastanka Vijeća o višegodišnjem financijskom okviru, naglasila neodgodivu dužnost Vijeća da postigne sporazum i osigura Europskoj uniji snažan proračun za narednih sedam godina.

-Nakon europskih izbora 2019. i sastavljanja nove Europske komisije čuli smo mnogo obećanja i ciljeva, poput geopolitičke Komisije, strateške obrambene suradnje te ekološke i održive budućnosti usvajanjem Europskog zelenog plana. Jako cijenim potrebnu i odlučnu europsku agendu, ali bih htjela izdvojiti važnost financijskih poticaja bez kojih nećemo uspjeti, pogotovo znajući da ne bismo smjeli smanjivati naše proračunske obaveze za ključne europske politike kao što su poljoprivreda i kohezija –kazala je Zovko.

Po njezinim riječima, snažnom kohezijskom politikom osiguravaju se temeljne ideje Europske unije, skladan suživot bez snažne regionalne, socijalne i ekonomske neravnoteže, priopćeno je Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

- Mnoge države članice nastoje postići stupanj razvijenosti koji je poznat u drugim regijama Unije, a korist najrazvijenijih država članica je da im pomognu u postizanju ovog cilja- navela je Zovko.

Zastupnica je skrenula pozornost na proračunske planove za vanjske financijske instrumente.

-Kao suizvjestiteljica za instrument pretpristupne pomoći IPA III, duboko žalim zbog predviđenih smanjenja sredstava za ovaj program. Ovakva odluka snažno potkopava strateške prioritete EU-a te je u suprotnosti s ciljevima za Zapadni Balkan- poručila je Zovko.

Kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje, Zovko se zalaže i za veće financiranje programa kao što su Erasmus + i Kreativna Europa.

-Dodatna potpora za Erasmus + omogućit će mnogima jedinstveno iskustvo studiranja i širenja svog znanja o raznolikosti naše europske kulture. Kreativna Europa zaslužuje veća ulaganja za povećanje potpore kreativnom sektoru i za unapređenje promocije naše kulture unutar i izvan Europske unije- zaključila je zastupnica, navodi se u priopćenju.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Europski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji kojom se traži međunarodna istragu o izborima

Strasbourg: Predstavnici koalicije "Srbija protiv nasilja" pozvali na žurnu istragu izbora u Srbiji

Eurozastupnik Nemec: Inicirana rasprava o izborima u Srbiji kako bi došlo do neovisne istrage

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!