Svijet     | 12.02.2020. 14:56 |

Parlamentarni izbori važan korak u demokratskom razvoju Azerbejdžana

FENA Saopćenje

BAKU, 12. februara (FENA) - Prijevremeni izbori za ,,Milli Majlis”, državni parlament Republike Azerbejdžan, su održani u potpunosti u skladu s Ustavom Republike Azerbejdžan, izbornim zakonom i međunarodnim obavezama Azerbejdžana, navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan.

U cijeloj zemlji  je bilo 5.573 biračkih mjesta, a prema preliminarnim podacima Centralne izborne komisije, 47,81 posto birača sudjelovalo je u nedjelju u glasanju i ostvarilo je svoje biračko pravo.

U saopćenju se dalje navodi da je zbog agresije države Armenije, od 125 izbornih okruga u Azerbejdžanu, sedam ih je u potpunoj okupaciji, a tri si djelimično okupirani.

Stoga, u cilju ostvarenja ustavnih prava interno raseljenih osoba (IRS) protjeranih sa tih teritorija, 523 biračka mjesta bila su otvorena širom zemlje.

To se također odrazilo i na privremeni izvještaj Ureda za demokratske institucije i promatračku izbornu misiju OSCE-a od 29. januara.

Interno raseljene osobe s okupiranih teritorija Azerbejdžana, lišeni prava glasa u svojim matičnim sredinama, iskoristili su svoje glasačko pravo na tim biračkim mjestima koje su uspostavljene posebno za njih.

Azerbejdžanska zajednica azerbejdžanske regije Nagorno-Karabah učestvovala je na izborima u okruzima Khankendi i Shusha i izabrala svoje predstavnike azerbejdžanske regije Nagorno-Karabah, navodi se u saopćenju. 

Također, azerbejdžanski državljani armenskog porijekla u regiji Nagorno-Karabah u Azerbejdžanu okupiranom od Armenije pozvali su Centralnu izbornu komisiju, kao i azerbejdžansku zajednicu azerbejdžanske regije Nagorno-Karabah da učestvuju u glasanju na parlamentarnim izborima.

Do sada se na izborima kandidovao najveći broj registriranih kandidata na izborima – 1.314 kandidata, što ukazuje na sveobuhvatnost i transparentnost postupka registracije kandidata, kao i konkurentno, fer, izborno okruženje, navodi se u saopćenju.

Značajno je i povećanje broja registrovanih žena kandidatkinja u odnosu na prethodne izbore, čime je osiguran viši nivo pluralizma uz zastupljenost kandidatkinja iz 19 političkih stranaka.

Proces izbora nadzirala su 883 međunarodna posmatrača, koji su u zemlju došli na poziv države Azerbejdžan, i oko 78.000 lokalnih posmatrača.

Istovremeno se promatranju izbora pridružilo 199 predstavnika iz 132 strana medija. Apsolutna većina međunarodnih i domaćih posmatrača potvrdila je da su izbori bili slobodni, demokratski i transparentni. Ako se zabilježe bilo kakvi nedostaci u vezi sa izborima, oni će biti temeljito ispitani.

Parlamentarni izbori u Azerbejdžanu, održani 9. februara 2020., predstavljaju sljedeći važan korak u demokratskom razvoju Republike Azerbejdžan, navodi se u izjavi Ministarstva vanjskih poslova Republike Azerbejdžan o prijevremenim izborima za državni parlament.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Alijev: Azerbejdžan i Armenija 'bliži miru nego ikada'

Alijev: Azerbejdžan i Armenija sada su bliži miru nego ikada

Cvijanović u radnoj posjeti Republici Azerbejdžan

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana