Bosna i Hercegovina     | 12.02.2020. 13:24 |

Godišnja konferencija projekta 'Animiranje mladih za pomirenje-Budi inspiracija'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 12. februara (FENA) - Druga godišnja konferencija USAID-ovog projekta „Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija“ bit će održana 13. i 14. februara u Sarajevu.

Konferencija će okupiti srednjoškolce iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, koji su u okviru Projekta sudjelovali u simulacijama tranzicijske pravde, debatnoj akademiji, biciklističkim vožnjama „Recikliraj prošlost“, kampanjama transformacije javnih površina „PaintBack“.

Također će okupiti i mlade koji su učestvovali na radionicama javnog govora i lokalnim inicijativama zagovaranja, kao i studente, te mlade političke lidere koji su s predstavnicima političkih, kulturnih i civilnih organizacija, te međunarodnom zajednicom, radili na razvoju prijedloga politika za poboljšanje obrazovanja, pravednijoj socijalnoj zaštiti, promicanju ekonomskog prosperiteta i povećanju sigurnosti građana.

Pokrenut 2018. godine, USAID-ov projekt „Budi inspiracija“ osnažuje i mobilizira mlade da postanu snaga za pomirenje i poboljšaju uzajamno razumijevanje širom Bosne i Hercegovine.

Ciljevi projekta su poticanje napora koji se odnose na pomirenje među mladima u BiH na nivou lokalnih zajednica i osnaživanje grupa mladih kako bi vodili različite javne kampanje koje se suprotstavljaju retorici etničkih podjela, kako na lokalnom, tako i na državnom nivou,  saopćeno je iz USAID-a.

Projekt Animiranje mladih za pomirenje – Budi inspiracija, uz podršku Agencije Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID), realizuje Nacionalni Demokratski Institut (NDI) u saradnji sa Inicijativom mladih za ljudska prava u Bosni i Hercegovini (YIHR BiH) i Fondacijom InfoHouse.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Upriličen razgovor o potrebi zaštite od svih oblika nasilja za sve društvene skupine

USAID pomaže kompanije u pripremi za ISO certifikaciju 

'Diaspora Invest' - U Tesliću se okupile vodeće mlade kompanije iz cijele zemlje

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo