Svijet     | 11.02.2020. 19:12 |

Oluja Ciara usmrtila sedam osoba u Evropi

FENA Internet

LJUBLJANA, 11. februara (FENA) - Najmanje sedam ljudi smrtno je stradalo u Evropi od posljedica oluje Ciara, koja se kreće ka istoku starog kontinenta, prekidajući transportne rute i ostavljajući stotine hiljada kućanstava bez električne energije.

Snažni vjetrovi u Poljskoj otkinuli su krov sa trgovine za iznajmljivanje skija, pri čemu su život izgubile majka i dvije njene kćerke. Otac je povrijeđen.

Jedan muškarac smrtno je stradao nakon što se njegov čamac prevrnuo na moru na jugu Švedske. Osoba koja je bila sa njim se zasad vodi kao nestala, prenio je BBC.

Dvije osobe su poginule u automobilima - jedna u Njemačkoj i jedna u Sloveniji.

Francuski mediteranski otok Korzika zabilježio je vjetrove jačine 220 kilometara na sat u ponedjeljak navečer, dok su se snažne kiše, jaki vjetrovi i poplave širili po cijelom kontinentu.

Tamošnje vlasti su saopćile da su vjetrovi podstakli širenje požara na sjeveru ostrva. Rad luka i aerodroma je i u utorak otežan.

Vjetrovi koji dosežu brzinu i do 200 kilometara na sat zabilježeni su i na sjeveru Italije. Jedna 71-godišnjakinja izgubila je život kada su je pogodile krhotine s krova u Traoni u regiji Lombardija.

Oluja Ciara, također poznata kao oluja Sabine u nekim dijelovima Evrope, uzrokovala je veliku štetu. Nakon što je u nedjelju prvo zahvatila Irsku i Veliku Britaniju, oluja je prešla na sjevernu obalu kopna Evrope.

Transportne rute su prekinute, a škole su morale biti zatvorene širom Belgije, Njemačke, Luksemburga i Holandije. 

Jedina neočekivana beneficija ovako snažne oluje je što su njemačke vjetroelektrane proizvele rekordnu količinu električne energije, navodno ekvivalentnu 44 nuklearne elektrane.

 

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Austin pokušava uvjeriti evropske saveznike u američku predanost podršci Ukrajini

Evropa bi mogla pretrpjeti "katastrofalne" posljedice klimatskih promjena

Rast broja spolno prenosivih bolesti u Evropi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo