Ekonomija     | 11.02.2020. 16:37 |

Memorandum o saradnji na projektu 'Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u ZDK'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - Memorandum o saradnji na realizaciji projekta "Sinergijom do lakšeg zapošljavanja u Zeničko-dobojskom kantonu" potpisali su danas u sjedištu Vlade ZDK premijer Kantona Mirza Ganić, direktor švicarske Fondacije HELVETAS Moja budućnost Sven Dominković, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i predsjednica Privredne komore ZDK Diana Babić.

Memorandum predviđa saradnju kroz organiziranje programa prekvalifikacije i dokvalifikacije odraslih nezaposlenih osoba za ciljana zanimanja, djelovanje na unapređenju praktične nastave u srednjim i tehničkim školama, unapređenje povezanosti srednjeg stručnog i tehničkog obrazovanja i osposobljavanja i potreba tržišta rada u cilju što lakšeg zapošljavanja na području ZDK, kao i kontinuiranu analizu tržišta rada radi realizacije ciljanih aktivnih mjera zapošljavanja.

Premijer Ganić je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja memoranduma, s obzirom na to da doprinosi realizaciji ciljeva iz Strategije zapošljavanja za period 2013.-2020. godina i Plana obrazovanja odraslih za period 2019.-2021., kao i provedbi Zakona o obrazovanju odraslih u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sven Dominković, direktor iz Fondacije HELVETAS Moja budućnost rekao je da je uvjeren da će zajednička saradnja doprinijeti pozitivnim procesima u ovom kantonu.

Diana Babić, predsjednica Privredne komore ZDK, s kojom su Vlada i Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ranije potpisali protokol o saradnji na projektu "Moja budućnost", izrazila je nadu da će realizacijom zacrtanih aktivnosti doprinijeti unapređenju kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja, te pružiti podrška nezaposlenima za veće mogućnosti zapošljavanja, a poslodavcima pružiti prilika da zapošljavaju radnu snagu sa potrebnim vještinama i kompetencijama.

Helena Lončar, direktorica Federalne službe za zapošljavanje, rekla je da očekuje dobru saradnju, s obzirom na pozitivna iskustva u dosadašnjoj saradnji sa partnerom iz Švicarske, Privrednom komorom i Službom za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona. 

Kantonalna ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Azra Šabanović istakla je da su ranije realizirani zajednički projekti imali dobre rezultate, a ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Spahija Kozlić najavio je do kraja sedmice održavanje sastanka na kojem će se konkretizirati planirane aktivnosti, saopćeno je iz Press službe ZDK.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta