Bosna i Hercegovina     | 11.02.2020. 15:53 |

Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci i tehnologiji na Burch univerzitetu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 11. februara (FENA) - "Međunarodni dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji" danas je na Internacionalnom Burch univerzitetu obilježen panel diskusijom žena iz BiH koje su izgradile ili grade karijere, te na poseban način doprinose razvoju nauke i tehnologije u BiH.

Kroz panel diskusiju uspješne žene prenijele su iskustvo srednjoškolkama i studenticama, te ih motivirale da biraju karijere u nauci i tehnologiji.

Učesnice panela su diskutovale o problemima, ali i inicirale određena rješenja za unapređenje nauka i tehnologija u BiH, prenijele su različita iskustva, dobra i loša, ali podcrtale da upravo svako iskustvo nas definiše i unapređuje.

Jedno od predloženih rješenja je stvarati prilike djevojčicama, srednjoškolkama, studenticama da čuju i iskuse kroz određene edukacije, radionice zanimanja bliska nauci i tehnologijama.

Također, jedan od detektiranih problema je odgoj djece kada ih usmjeravamo na općeprihvaćena zanimanja, dijeleći ih na „muška i „ženska“.

Istaknuto je da promjene počinju u porodici na način da roditelji podržavaju svoju djecu i pruže im priliku da vide i iskuse različite aktivnosti kako bi bili svjesni šta sve mogu da budu kada odrastu.

- Znanje je ključ i pokretač uspjeha bez obzira u kakvoj sredini radili i kojim poslom se bavili - poruka je koju je Jasna Hivziefendić, prorektorica za nastavu na Internacionalnom Burch univerzitetu poslala prisutnim srednjoškolkama, dok je zajednička poruka koju su poslale panelistice bila “Superiornost je u znanju”.

Obrazovanje u oblasti nauka i tehnologija prvi je korak nakon donošenja odluke o budućoj profesiji  i upravo zbog toga je Internacionalni Burch univerzitet inicijator obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, u saradnji sa partnerima, sa istim ciljem - da se podstaknu djevojke da uđu u svijet nauke i tehnologije.

Iskustva i znanja prenijele su Nađa Telalagić ispred kompanije Microsoft BH, Zerina Mandžo ispred incijativne IT Girls, Latifa Imamović iz kompanije Klika, Jasna Nuhić  magistrica Multidisciplinarnog istraživanja u eksperimentalnim naukama, Elma Kapur-Bašić iz kompanije MIBO Komunikacije, informacione tehnologije na Burch univerzitetu.

Također su učesnice panela bile i Meliha Salek, Lejla Gurbeta Pokvić ispred laboratorije Verlab, poduzetnica Ilda Kovačević, Monika Šafhauzer genetičarka, a moderatorice su bile Emina Zejnilović Zerina Mašetić sa Burch univerziteta.

S ciljem postizanja potpunog i jednakog pristupa i učešća žena i djevojaka u nauci i tehnologiji, te postizanja rodne ravnopravnosti, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 2015. godine rezoluciju kojom je 11. februar proglašen Međunarodnim danom žena i djevojaka u nauci i tehnologiji.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Field: BiH treba iskoristiti aktuelne izazove za napredak prema EU

Studenti Burch univerziteta napravili brošuru o koronavirusu

Burch univerzitet - 700 srednjoškolaca na online prijemnom ispitu za stipendije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta