Regija     | 11.02.2020. 16:06 |

Čavušoglu: Crna Gora važna za mir i stabilnost

FENA Cvita Kusić

PODGORICA, 11. veljače (FENA) - Crna Gora je jako važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Europe, izjavio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Čavušoglu u utorak u Podgorici, i pritom izrazio uvjerenje da će Crna Gora u najkraćem roku postati punopravna članica Europske unije.

 "Crna Gora je jako važna za regiju i Europu, iako je geografski mala zemlja. Crna Gora jako je važna za mir i stabilnost u ovom dijelu Europe", kazao je turski šef diplomacije novinarima nakon što je s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanović potpisao sporazume o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima i o obavljanju plaćene djelatnosti izdržavanih članova obitelji članova diplomatskog i konzularnog predstavništva.

 Čavušoglu je kazao da je Turska podržala članstvo Crne Gore u NATO i da je u potpunosti podržava na putu ka članstvu u EU te kako vjeruje da će, u slučaju da ne bude nekih drugih političkih prepreka, Crna Gora u najkraćem mogućem roku postati punopravna članica EU.

 Ministar Darmanović je kazao da sadržajnu suradnju Crne Gore i Turske potvrđuje i potpisivanje sporazuma o pružanju konzularne zaštite crnogorskim državljanima u zemljama u kojima Crna Gora nema svoja diplomatsko-konzularna predstavništva te da je posjet turskog ministra Podgorici nastavak intenzivnog političkog dijaloga i potvrda tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje, prenose crnogorski mediji.

 Darmanović je istaknuo kako odnose Crne Gore i Turske, koji su osnaženi savezništvom u NATO-u, karakterizira i intenzivna ekonomska suradnja, povećanje robne razmjene i stranih direktnih investicija, te kako postoje brojni potencijali za intenziviranje suradnje u oblasti trgovine, poduzetništva, energetike, poljoprivrede, zaštite životne sredine, obrazovanja, sporta, kulture.

 U sklopu službenog posjeta, ministar Čavušoglu se u Podgorici susreo i s crnogorskim predsjednikom Vlade Duškom Markovićem s kojim je usuglašeno kako Crna Gora i Turska imaju odlične prijateljske i partnerske odnose, ali i snažnu ekonomsku suradnju s dobrim perspektivama za njezino daljnje jačanje.

 "Crna Gora ostvaruje snažan ekonomski rast u posljednje tri godine. Izutetno smo atraktivna investicijka destinacija i nadam se da će turske kompanije biti prisutnije, kao i da će ulaganja usmjeriti na sjever naše države. Raduje me porast trgovinske razmjene i očekujem daljnji rast ukupne ekonomske suradnje", kazao je Marković.

 Ministar Čavušoglu je istaknuo da Crna Gora i Turska imaju odlične odnose i suradnju u svim oblastima te ukazao i na pomoć koju Turska preko svoje Agencije za međunarodni razvoj i suradnju pruža Crnoj Gori.

 Sugovornici su razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u regiji i ukazali na značaj postojanja jasne europske i euroatlantske perspektive za zapadni Balkan.

 Savezništvo u NATO-u ocijenjeno je kvalitetnim, a konstatirano je i da Crna Gora doprinosi ostvarivanju ciljeva Saveza.

 "Turska vidi Crnu Goru kao važnog saveznika", kazao je ministar Čavušoglu i podsjetio da je Turska davala podršku Crnoj Gori u svim fazama pristupanja NATO-u, jer, kako je ocijenio, Crna Gora predstavlja faktor stabilnosti i mira u regiji.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Crna Gora: Uhićena direktorica Agencije za sprječavanje korupcije?

Nevladine organizacije traže da Crna Gora sponzorira Rezoluciju UN-a o genocidu u Srebrenici

Sattler novi veleposlanik u Crnoj Gori

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'