Ekonomija     | 11.02.2020. 09:58 |

Britanija upozorava - Carine sa EU neizbježne

FENA Internet

LONDON, 11. februara (FENA) - London planira ponovo da uvede kontrole za uzvoz robe porijeklom iz EU na granicama poslije prelaznog perioda koji se završava 31. decembra, navodi se u saopćenju britanske vlade.

- Velika Britanija će od 2021. biti izvan jedinstvenog tržišta i carinske unije i treba da bude spremna za carinske procedure i kontrole koje neizbježno slijede - rekao je Majkl Gouv, jedan od ministara u vladi premijera Borisa Džonsona.

Britanija se obavezala da će primjenjivati pravila Unije tokom prelaznog perioda od 11 mjeseci, do kraja godine poslije zvaničnog izlaska iz EU 31. januara. U tom periodu dvije strane treba da postignu dogovor o budućim odnosima, posebno trgovinskim.

Uvoz i izvoz iz EU neće imati preferencijalni tretman već će biti potvrgnut istim kontrolama kao za robu iz ostatka svijeta, dodao je Gouv, prenosi B92.

On je dodao da EU također vrši kontrole robe koja ulazi na njenu teritoriju.

Ekonomisti većinom predviđaju vrlo negativan uticaj na britansku privrednu aktivnost ukoliko se izlazak iz EU ne završi zadovoljavajućim sporazumom o slobodnoj trgovini i bude de fakto takozvani tvrdi Bregzit, bez sporazuma.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo