Bosna i Hercegovina     | 10.02.2020. 14:41 |

Obilježena 26. godišnjica pogibije Ferida Dizdarevića i njegovih saboraca

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 10. februara (FENA) - U Goraždu je danas obilježena 26. godišnjica pogibije načelnika štaba 43. drinske udarne brigade Ferida Dizdarevića Dizdara i njegovih osam saboraca.

Obilježavanje godišnjice organizirao je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ Bosanskopodrinjskog katona (BPK). 

Na današnji dan 1994. godine heroji odbrane Goražda živote su izgubili na najhumanijem vojničkom zadatku. U pokušaju da iz minskog polja na lokalitetu Kusjevrani u opštini Čajniče izvuku tijela saboraca Arifa Omerovića i Vejsila Hasovića koji su noć ranije stradali u akciji izviđanja agresorskih artiljerijskih položaja, poginuli su komandant Ferid Dizdarević i saborci Muris Džananović, Sabahudin Terović,  Amir Pašić, Salem Omerović, Nijaz Karović i Bajro Kostić.

Članovi porodice, njihovi nekadašnji saborci, prijatelji i poštovaoci, danas su im odali dužnu počast polaganjem cvijeća na mezarjima u naseljima Kolijevke i Glamoč, a uspomene na lik i djela Dizdara i saboraca evocirane su na akademiji u Centru za kulturu Goražde.

- Dizdar i njegovi saborci poginuli su u humanoj misiji spašavanja tijela nastradalih saboraca. U tom periodu rata to je bio najveći i nenadoknadiv gubitak Armije RBiH jer ni u jednoj jedinici na prostoru BiH  nije bilo slučajeva da je u jednom danu izgubila načelnika štaba, četiri „Zlatna ljiljana“ i naša je obaveza da se trajno podsjećamo – kazao je potpredsjednik Saveza Derviš Hadžić.

Salko Omerović ,jedan od saboraca i nekadašnji komandir Diverzantsko-izviđačkog voda 43. drinske udarne brigade, prisjetio se da je to bio jedan od najtužnijih trenutaka, posebno za pripadnike te brigade.

- I pored rizika, Dizdar nikada sebi ne bi mogao oprostiti da ih je ostavio tamo. U akciji je ranjeno 17 boraca, a izvlačenje tijela poginulih i ranjenih iz minskog polja trajalo je cijelu noć kroz snijeg dubok metar. Dizdar je podlegao na nosilima – prisjetio se Omerović.

Ratni komandant Abduselam Sijerčić – Pelam kazao je da je ponosan na Ferida Dizdarevića i saborce, ali i cijeli Čajnički bataljon koji je dao veliki doprinos u odbrani Goražda.

- Imao sam priliku da s njima ratujem i poznajem svakog od njih ponaosob. Došli su u momentu kad nam je bilo najteže, kad je desna strana grada bila u pitanju. Ono što želim je da na ovakvim komemoracijama pričamo mladima u kakvoj smo bili situaciji i kakve teške odluke smo morali donositi. Slične situacije su bile i na Lijesci gdje su mladi momci poginuli vadeći jedan drugog, i na Sjenokosu gdje je 12 mladih momaka poginulo spašavajući jedan drugog. U ratu nemate izbora, vaš oslonac je vaš saborac, i majka i brat, zato o njima moramo govoriti -  kazao je Sijerčić.

Posebno dirljiv govor imao je ratni komandant Prve slavne višegradske brigade Ahmet Sejdić koji je ovih dana pred Sudom  BiH pravosnažno oslobođen svih optužbi za ratne zločine, koje su mu stavljene na teret.

- Ovo je jedan od načina da boračke organizacije daju svoj stav, podstaknu institucije da historijske fakte i vrijednosti postave na mjesto koje im pripada. Ovo su bili heroji, branioci života, civilizacije, suživota, ostavljenog golorukog naroda i oni kao takvi imaju mjesto u svakoj historijskoj dimenziji i poštenom pristupu – kazao je Sejdić.

Slične poruke na obilježavanju godišnjice uputili su i pomoćnik gradonačelnika za boračko-invalidsku zaštitu Džemail Popović i ministar za boračka pitanja Edin Aganović.  

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Razvojna banka FBiH otvara poslovnicu u Goraždu

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta