Kultura     | 10.02.2020. 13:14 |

Direktorima osnovnih i srednjih škola u ZDK prezentirani rezultati PISA testova

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 10. februara (FENA) - Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona i Pedagoški zavod Zenica, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, organizirali su seminar za direktore osnovnih i srednjih škola te predstavnike akademske zajednice, na kome su predstavljeni rezultati PISA 2018 za BiH.

Razgovarano je i o zaključcima Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH, sačinjenih na osnovu analize testiranja učenika devetih razreda osnovnih škola te prvih razreda srednjih škola iz BiH na PISA testiranju za 2018. godinu.

- BiH ima takve rezultate da se, rekla bih, ne može pohvaliti onim što je postignuto. Ali, namjere svakog istraživanja su da se utvrde poteškoće i stvarno stanje kako bi se moglo djelovati- kazala je predstavnica Agencije te koordinatorica i glavna analitičarka PISA rezultata za BiH Žaneta Džumhur.

Đaci iz BiH prije dvije godine prvi su put i sudjelovali u tom međunarodnom testiranju, na kojem su, u konkurenciji vršnjaka iz 79 rangiranih država, zauzeli 62. mjesto iz oblasti čitalačke, matematičke i pismenosti iz prirodnih nauka.

Preporuke se tiču implementacije zajedničke jezgre nastavnih palnova i programa, povećanja čitalačke pismenosti i povećanja broja učenika koji će biti funkcionalno pismeni, u kontekstu PISA standarda.

Također, preporuke se odnose i na umanjenje broja izostanaka, jer je u BiH izuzetno vidljiva negativna korelacija, s obzirom na to da učenici koji više izostaju sa nastave imaju lošija postignuća - podvlači Džumhur, koja dodaje kako školski sistemi mogu djelovati na tom principu.

Ulogu u tom smislu imaju direktori škola, pedagoški zavodi, ministarstva, ali i roditelji koji, napominje Džumhur, najznačajniju ulogu imaju u povećanju čitalačke pismenosti svoje djece. Važno je da i roditelji više čitaju, kako bi, kaže Džumhur, djeca imala pozitivniji stav spram čitanja.

Ministar obrazovanja ZDK Spahija Kozlić vjeruje kako će već naredno testiranje, koje će biti provedeno 2021. godine, biti uspješnije za bh. đake, pogotovo u ZDK jer su i oni u ministarstvu već poduzeli neke korake u tom smjeru.

- Prošle su godine škole u ZDK ušle u projekt Škola za 21. vijek, koji pospješuje funkcionalnu pismenost. Određeni broj škola prošle je godine ušao i u Program robotike pa očekujem da će ovi projekti poboljšati stanje funkcionalne pismenosti - napomenuo je Kozlić.    

Obrazovanje je jedan od prioriteta Misije OSCE-a u BiH, poručila je Jasna Dobrick iz Odjela za ljudsku dimenziju te organizacije, koja dobro obrazovanje za djecu tog uzrasta smatra veoma značajnim i za budućnost države.

- Drago nam je što ZDK organizuje današnji skup da bi se pričalo o rezultatima PISA-e i da bi se vidjelo kako se mogu iskoristiti da se unaprijedi proces obrazovanja. Sve s ciljem da bi učenici osnovne i srednje škole u budućnosti imali bolje rezultate - kazala je Dobrick te najavila kako će ta organizacija nastaviti održavati partnerski odnos s institucijama bh. obrazovnog sistema.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo